Projecten missie Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel
Voorbeeldprojecten
Waardering van voedsel (D1)
2021
2020
- LWV19082 Dicht-bijvangst; lokaal gevangen vis uit de korte keten rond Scheveningen
- LWV19110 SOLVE (SOLutions in consumer behaViour to rEduce plastic waste from food&drink industry)
- LWV19146 FLOREX: innovatie & participatie in consumentenonderzoek voor de sierteeltsector
2019
- AF-18007 | Implementatie interventies eetomgeving op het werk
- AF-18041 | Naar gezondere en duurzamere winkels
- AF-18051 | Echte en eerlijke prijs duurzame producten
- AF-18060 | Transparant gezond & duurzaam
2018
2017
- AF-16096 | Smart food intake
- AF-16106 | Food, value and impact
- AF-16140 | Continuous improvement of sustainability of all agro-products sold in the Netherlands
- AF-16193 | Het Voedseleducatie Platform: alle kinderen voedselvaardig
- AF-16201 | Trusted source
- AF-16205a | Economische informatievoorziening
- AF-16205b | Business & Policy Intelligence
2016
2015
Gezonde voeding, een makkelijke keuze (D2)
2021
- LWV20.024 Effects of Human Milk Oligosaccharides in infant and adult nutrition and immune health
- LWV20.043 Lactastic
- LWV20.100 Galactose in Early Life Nutrition (GALE)
- LWV20.107 EXTREAMS – tEXturizing & Taste from side stREAMS
- LWV20.138 Smaakborging groente en fruit
- LWV20.155 Quantifying differences in bioavailability of different dietary proteins in older adults
- LWV20.165 FucoQuest: The impact of fucosylated human milk oligosaccharides on infant gut microbiome, metabolism and gut function
- LWV20.187 ATI-DETOX Modification of functional properties of Amylase Trypsin Inhibitors by REDOX reactions to mitigate pathogenic effects
- LWV20.218 Gut Health & Bioactive Peptides (GUT-BIOPEP)
- LWV20.221 RESTRUCTURE
- LWV20.319 Joining forces during the Covid-19 pandemic
- LWV20.343 Voedseleducatie Platform 3.0; alle kinderen voedselvaardig
- LWV20.345 Microbiota veranderingen en modulatie in kankerpatiënten
2020
- LWV19131 Project ProtOn
- LWV19138 Reformulated foods & impact on blood glucose and well-being
- LWV19150 The impact of protein glycation on dairy protein digestion and post-prandial amino acid absorption kinetics in vivo in humans
- LWV19222.08 Groen voor zorg: toepassingen voor patiënt en professional
- LWV19222.09 Groene schoolpleinen voor een gezonde ontwikkeling van kinderen
- LWV19286 PROMEPHY: Metabolic fate of plant based proteins
- LWV19287 Succesvol herstel na een heupfractuur met een gecombineerde aanpak van voeding en beweging in ouderen: EMPOWER-GR
2019
- AF-18005 | Synbiotics to restore microbiota resilience disruption by antibiotic treatments
- AF-18012 | Effect of processing on digestion & immunogenity of proteins in infant nutrition
- AF-18019 | In vivo effects of amylase trypsin inhibitors from wheat in the human gut
- AF-18069 | Immuun-fitheid: interindividuele variatie en identificatie van nutriënten die hierop aangrijpen
- AF-18072 | Optimalisatie van eetbeleving bij ouderen met dementie in een zorginstelling
- AF-18141 | A view to a cell
- AF-18142 | Combining deep sequencing omics approaches to translate an altered microbial composition towards health benefits
2018
- AF-17014 | Cultured
- AF-17048 | Positieve gezondheidseffecten van GABA in aardappel en tomaat
- AF-17064 | Dieetinterventie met een elementaire toets
- AF-17067 | Prebiotica en stoelgang
- AF-17068 | Effecten van maternale insulinegevoeligheid en hyperglycemie tijdens de zwangerschap
2017
- TKI1601P01 – WoW – Well on modern bread wheat
- AF-16012 | Nutrition to improve quality of life of IBS patients
- AF-16035 | Phenlex-based resilience as measure for health effects of diet
- AF-16060 | Sesame Open – unlocking the potential of organic sesame
- AF-16073 | Groente als ingrediënt
- AF-16098 | Gezonde schoollunch
- AF-16187 | Novel dual species fermented dairy foods and formulas with enhanced functionality
- AF-16503 | Protein and physical activity to improve muscle health in men diagnosed with metastasized prostate cancer
- AF-16504 | Anabolic properties of plant-based proteins
- AF-16505 | Unraveling the biology behind perceivable consumer benefits
- AF-16507 | Healthy and Sustainable Diets: Bringing the consumer perspective to the table
2016
- AF-14510 | Casein and physical recovery
- AF-15206 | ProMuscle in de praktijk
- AF-15216 | Improved quality of personalized food objects
- AF-15262 | Personalized Nutrition and Health
- AF-15269 | Future Proteins
- AF-15502 | Mitochondrial health
- AF-15503 | Evolutionary trade-offs in dairy fermentations
- AF-15504 | Smooth bite for all
- AF-15505 | Sharp-Basic
2015
- AF-14265 | Voeding Slim Thuis
- AF-14304 | Functional food mondspray met ovomucine-bevattende microdruppels
Veilige en duurzame primaire productie (D3)
2021
- LWV20.041 Streptococcus suis in beeld: samen naar een gezondere varkenshouderij
- LWV20.133 FUNCTILIGHT – Functional light provision for broilers and layer pullets to promote welfare, health and performance
- LWV20.143 Oorzaken en oplossingen vangletsel & ketenletsel
- LWV20.173 Vitale Varkenshouderij
- LWV20.211 Boer en Burger: dialoog & verbinding
- LWV20.274 Versnelling verduurzaming van de melkgeitenhouderij
- LWV20.292 Een goede start voor jonge konijnen en jonge konijnenhouders
2020
- LWV19032 System innovation in broiler rearing to improve overall sustainability
- LWV19049 Vital Chick Chain
- LWV19064 Breeders In Technology (BITe)
- LWV19081 Risico Vogelgriep: relatieve rol van insleeproutes en bioveiligheid
- LWV19096 Realtime Monitoring Emissies Pluimveehouderij (Meten = Weten)
- LWV19161 Insect products as health promoter in poultry and pig feed
- LWV19175 Improving low-protein diets to prevent behavioural problems in pigs
- LWV19222.05 Beheer eikenprocessierups
- LWV19225 Varkenskompas – Varkenshouders op koers met gezonde, vitale varkens
- LWV19253 Microalgen ter verbetering gezondheid jonge dieren
- LWV19256 Toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector
2019
- AF-18022 | To control coccidiosis
- AF-18031 | Verlaging endotoxine-uitstoot met gezondheidsbevordering in vleeskuikens door aanpak van de bron
- AF-18053 | Familievoer(en): transitie naar een innovatief voerconcept voor zeugen met biggen
- AF-18091 | Trager groeiende vleeskuikens: op weg naar integraal duurzaam dierenwelzijn
- AF-18096 | Een gezond klimaat voor dier, mens en omgeving
- AF-18112 | Beheersing van Campylobacter in de pluimveesector 2.0
- AF-18119 | 1H4F HEVentie: Hepatitis E virus intervention in primary pig production
2018
- AF-17023 | Greenwell: Greening animal welfare in the broiler chain
- AF-17059 | 1H4F-Biggen in transitie
- AF-17060 | 1H4F-Duurzame beheersing van kiemgetal in geitenmelk
2017
- TKI1601P01 – WoW – Well on modern bread wheat
- AF-16022 | Breed4Food
- AF-16067 | Smart Tools voor Vitale Varkens
- AF-16138 | Multi-analyte diagnostic methods to detect food pathogens
- AF-16141 | Rapid at-line detection of environmental Listeria in the food industry
- AF-16160 | Safer Food with Big Data: Use of microbiome markers to monitor contamination risks in pork processing
- AF-16161 | 1H4F – Risk-based monitoring van Toxoplasmose
- AF-16162 | 1H4F – Biomarkers voor welzijn van melkvee
- AF-16173 | Early nutrition and feather pecking behaviour in mature laying hens
- AF-16174 | Energy evaluation of fish feeds
- AF-16178 | Insectenproducten als innovatieve veevoerconcepten
- AF-16182 | Innovatief integraal houderijsysteem voor zeugen, biggen en vleesvarkens
- AF-16183 | 1H4F – Lactatie op Maat
- AF-16185 | 1H4F-Kansen voor het Kalf in de Keten
- AF-16204a | Gezondheid voor mens en dier door systeemverandering in de pluimveehouderij
2016
- AF-15203 | Healthy bones
- AF-15220 | Controlling the safety of insects for feed & food
- AF-15221 | Duurzame Zuivelketen 2.0
- AF-15223 | 1H4F-Vitaal & gezond kalf in een duurzame veehouderij
- AF-15225 | 1H4F-Fight Flu
- AF-15227 | 1H4F – Integrale aanpak van preventie en bestrijding van Streptococcus suis infecties in de varkenshouderij
- AF-15234 | Innovatieprogramma gezondheid en welzijn van parkgehuisveste konijnen
- AF-15257 | Breeders in Balance
- AF-16053c | Opfokzeugen in opleiding
- AF-16602 | Partnership DSM – STW
2015
Duurzame en veilige verwerking (D4)
2021
- LWV20.038 Selectie, stabilisatie en verwerking van voedselreststromen naar toepassingen in voedsel
- LWV20.102 Insectenteelt op wettelijk niet-toegestane reststromen
- LWV20.110 PRO-RISKFEED
- LWV20.147 RENEW – Circulair ketenontwerp voor Eco-feed
- LWV20.168 Safe and save water part 2 – The case on Listeria
- LWV20.297 Sustainable Plant Fractionation
2020
- LWV19026 Fibre-protein interactions for nutritional rich beverages
- LWV19027 PlantPROMISE: Plant PROtein Meat alternatIveS using Extrusion
- LWV19063 Mycotoxin prediction with hyperspectral imaging
- LWV19091 Voedsel-en voederveiligheid en valorisatie van nieuwe en wettelijk beperkte reststromen voor diervoeder
- LWV19099 Borgen van de veiligheid van insecten
- LWV19109 Maintaining quality of seeds, nuts and their derived products – optimizing transport conditions
- LWV19125 hOrganoid for animal-free food hazard identification analysis
- LWV19128 One Health For Meat Products (vervolg)
- LWV19172 Mild solutions 4 fungi
- LWV19176 Pork Quality and Safety Assessment Tools (PorQSAT)
- LWV19200 Prebiotics from plant kingdom side streams
- LWV19213 Food Contact Thin Walled Injection Moulded All PLA Packaging
- LWV19236 Strategies to diminish astringency of plant proteins
- LWV19240 Understanding and measurement of fruit quality
- LWV19245 Verpakkingen vs. Verliezen
- LWV19252 Dutch initiative for evaluation and quality assurance of fast methods in food safety testing
- LWV19289 Enhancing sustainable and safe protein production in Insects through Next Generation Sequencing (InsectNGS)
2019
- AF-18029 | Verwerkingsfactoren pesticiden in diervoeding
- AF-18042 | Sustainable polysaccharide/protein rich ingredients from natural and mild treatments
- AF-18059 | Proteins on steel: science based solutions for fouling in the food industry
- AF-18070 | Non-animal predictions of the behaviour of chemicals in the body
- AF-18094 | Snelle on-site methoden voor voedselveiligheid en authenticiteit (versterking AF-17038)
- AF-18124 | Valorization of licorice root byproduct for safe, natural antimicrobials
2018
- AF-17038 | Snelle on-site methoden voor voedselveiligheid en authenticiteit
- AF-17101 | Protein functionality II: Stability of highly concentrated protein mixtures
2017
- AF-16002 | Optimalisatie van het raffinageproces van plantaardige oliën en vetten i.v.m. reductie van proces-contaminanten
- AF-16008 | Going bananas – Waar komt die banaan vandaan?
- AF-16051 | Ketenbreed kwaliteitsonderzoek uien
- AF-16091 | Snelle on-site screening op authenticiteit van oliën, vetten en afgeleide producten voor food en feed
- AF-16094 | Gerichte LC-MS-methoden voor gelijktijdige detectie en kwantificering van voedselallergenen
- AF-16506 | Sustainable Ingredients
- AF-16508 | Design and sensory perception of multi-scale food structures fabricated by 3D printing
2016
- AF-15212 | Oppervlaktebesmettingen in de levensmiddelenindustrie
- AF-15235 | Duurzaam ingevroren en smaakvol
- AF-15240 | Interactieve bewaarsystemen voor aardappelen
- AF-15507 | Heterogeneity in spores of food spoilage fungi
- AF-16054 | Het geheim van Tetrodotoxine in Nederlandse schelpdieren
2015
EU-projecten
AF-EU-20016 | AVANT
AF-EU-20018 | FNS-Cloud – Food Nutrition Security Cloud
AF-EU-20019 | MetroFood-PP: MetroFood Research Infrastructure, Preparatory Phase
AF-EU-20025 | One Health European Joint Programming (One Health EJP) – 2e call projecten
AF-EU-20026 | i2Connect
AF-EU-20039 | SPRINT
AF-EU-19007 | Biomonitor
AF-EU-19016 | DISARM
AF-EU-19019 | FOX
AF-EU-19036 | PIGs
AF-EU-19039 | ROADMAP
AF-EU-18023 |LOGIC
AF-EU-18027 |MOLOKO
AF-EU-18030 |NUTRI2CYCLE
AF-EU-17014 | Diverimpacts
AF-EU-17018 | My toolbox
AF-EU-17033 | SIMRA Social Innovation in Marginalised Rural Areas
AF-EU-16001 | SUCCESS – Strategic Use of Competitiveness towards Consolidating the Economic Sustainability of the European Seafood sector
AF-EU-16005 | NoAW – Innovative approaches to turn agricultural waste into ecological and economic assets
AF-EU-16006 | Sim4Nexus
AF-EU-16007 | RICHFIELDS: Research Infrastructure on Consumer Health and Food Intake using E-science with Linked Data Sharing
AF-EU-16008 | REFRESH
AF-EU-16010 | MycoKey
AF-EU-16012 | G-Twyst
AF-EU-15003 | IMPARAS
AF-EU-15009 | I3 Food
AF-EU-15026 | OrAqua
AF-EU-15027 | SUSFANS : Metrics, models and foresight for sustainable food and nutrition security in Europe
AF-EU-14011 | VALERIE
AF-EU-14012 | AGRICISTRADE
AF-EU-14013 | DIVERSIFY
AF-EU-14021 | 2P2F Smartagrifood 2
AF-EU-13015 | Fusions
AF-EU-13023 | SmartAgriFood – cSpace
AF-EU-13026 | Securefish
AF-EU-13027 | Pick ‘n Pack
AF-EU-13030 | Foodmetres