AF-16182 | Innovatief integraal houderijsysteem voor zeugen, biggen en vleesvarkens

admin2017, Kernthema Klimaatneutraal, Project, TKI-projecten, Voorbeeldproject

Projecttitel: Innovatief integraal houderijsysteem voor zeugen, biggen en vleesvarkens
Projectnummer: AF-16182
Missie: Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel
MMIP: Veilige en duurzame primaire productie (D3)
Looptijd: 2017 – 2020
Budget publiek: € 350.000
Budget privaat: € 350.000
Projectleider: Carola van der Peet
Betrokken partijen:  Agrifirm Innovation, Agrifirm Exlan, Fancom, Topigs Norsvin Research Centre, Wageningen University & Research.


Wat is er aan de hand?
In de huidige varkenshouderijsystemen worden varkens gehuisvest in groepen met dieren van ongeveer dezelfde leeftijd. Daardoor kunnen ze zich niet optimaal natuurlijk gedragen: biggen kunnen geen gedrag aanleren van hun moeders en er is geen ruimte voor groepsdynamiek.

Wat doet het project eraan?
In het project wordt een economisch renderend houderijsysteem ontwikkeld waarbij zeugen, biggen en vleesvarkens in één groep worden gehuisvest. De dieren hoeven zich niet aan te passen aan het houderijsysteem maar het houderijsysteem is aangepast aan de dieren en komt zoveel mogelijk tegemoet aan het natuurlijk gedrag.

Wat levert het op?
Het systeem levert voor de biggen minder stressvolle overgangen, een verbetering van de darmgezondheid en een verminderd medicijngebruik. Doordat de biggen sociale vaardigheden aanleren van de moeder, kunnen ze beter met elkaar omgaan en ontwikkelen bijvoorbeeld minder bijtgedrag.

Links:

Deel dit bericht