AF-17048 | Positieve gezondheidseffecten van GABA in aardappel en tomaat

Bert van Rees2018, Kernthema Gezond en Veilig, Project, TKI-projecten

Projecttitel: Positieve gezondheidseffecten van GABA in aardappel en tomaat via de regulatie van de koolhydraatstofwisseling en bloeddruk
Projectnummer: AF-17048
Missie: Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel
MMIP: Gezonde voeding, een makkelijke keuze (D2)
Looptijd: 2018 – 2021
Budget publiek: € 480.000
Budget privaat: € 520.000
Projectleider: Maarten Jongsma
Betrokken partijen: Agrico, AVEBE, Nunhems, Wageningen University & Research


Wat is er aan de hand?
Overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk nemen steeds meer toe en ontstaan ook op steeds jongere leeftijd. Ongezonde voedingspatronen en andere leefstijlfactoren worden als voornaamste oorzaak beschouwd, maar specifieke stoffen in het dieet kunnen een belangrijke positieve rol spelen. GABA (gamma-aminoboterzuur) lijkt één van de stoffen te zijn die symptomen van het metaboolsyndroom kunnen onderdrukken of zelfs keren.

Wat doet het project eraan?
Doel van het project is om te achterhalen of GABA positieve effecten heeft op de koolhydraathuishouding en bloeddruk bij gezonde personen en mensen met prediabetes en/of mild verhoogde bloeddruk die (nog) geen medicijnen gebruiken. Specifieke tomaten- en aardappelrassen met een hoog GABA-gehalte kunnen in dat geval een bijdrage aan de volksgezondheid leveren.

Wat levert het project op? Het project levert nieuwe inzichten op over de rol van GABA. Wanneer GABA daadwerkelijk een positief effect op de gezondheid heeft, kunnen nieuwe, gezondheidsbevorderende,  voedingsmiddelen worden ontwikkeld.

Links:

Deel dit bericht