TKI1601P01 – WoW – Well on modern bread wheat

Bert van ReesProject

Projecttitel: WoW – Well on modern bread wheat
Projectnummer: TKI1601P01
Missie: Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel
MMIP: Gezonde voeding, een makkelijke keuze (D2)
Looptijd: 2017 – 2021
Budget publiek: € 308.000
Budget privaat: € 1.001.000
Projectleider: Daisy Jonkers
Betrokken partijen: Maastricht University, Nederland Bakkerij Centrum, Rothamsted Research, ICC, AB-Mauri Bakery Ingredients, CSM Innovation Bakery Center, CYMMIT, DSM Food Specialities, Fazer Bakeries, IWGA, Lantmännen, Mondelex, Nitrition et Sante, Puratos, Sonneveld Group, Zeelandia, Wageningen University & Research


Een internationaal samenwerkingsproject van de Universiteiten van Maastricht en Wageningen, het Nederlands Bakkerij Centrum en Rothamsted Research, UK, met als doel antwoorden te vinden op vragen aangaande tarwe consumptie en gezondheid in het algemeen en tarwe overgevoeligheid in het bijzonder. “Tarwe maakt je ziek” – opinies in recente populaire publicaties en een daaropvolgende sterke sociale media aandacht voor veronderstelde negatieve gezondheidseffecten hebben tot een duidelijke afname van de broodconsumptie geleid. Er is sprake van een internationale ”sociale media kruistocht” tegen tarwe, onlangs in de pers benoemd als “War on Wheat”. Veronderstellingen op basis van onvoldoende gecontroleerde studies, slecht gekarakteriseerde granen en graan producten en onvoldoende bestudeerde effecten van de bereidingsprocessen die graanproducten voor het moment van consumptie ondergaan dragen bij tot onduidelijkheid en non-consensus. Om deze redenen is er een dringende behoefte aan dubbel blind – placebo gecontroleerde humane interventiestudies, waarbij eerst nauwkeurig de samenstelling van de gebruikte granen, en veranderingen in de samenstelling die kunnen optreden als gevolg van bewerking worden bepaald (deegbereiding, gebruik van gist of zuurdesem cultuur, baktijd, baktemperatuur, etc.) alvorens de effecten op de stofwisseling, maag-darm functie en symptomen en het subjectieve welbevinden bij mensen te bestuderen. Alleen dan kunnen betrouwbare gegevens verkregen worden over de in vivo effecten van tarweproducten consumptie “als onderdeel van de dagelijkse voeding”, Het inzicht hebben in de effecten van levensmiddelen procestechnieken, en de fysieke en subjectieve effecten na consumptie van goed gedefinieerde levensmiddelen, is van cruciaal belang voor het opstellen van evidence-based aanbevelingen voor de levensmiddelen industrie en voor de consument. In het onderhavige project worden 3 onderzoekslijnen gevolgd die betrekking hebben op de volgende vragen:

  • 1a) Wat zijn de veranderingen in samenstelling van: a) modern broodtarwe, b) spelt tarwe en c) emmer tarwe, die plaatsvinden als gevolg van teelt omstandigheden (klimaat, bemesting) an t.g.v. het productieproces in de “stappen” van graankorrel è meelè deegè consumptie-klaar product?
  • 1b) Zijn er veranderingen in samenstelling van het gluten eiwit als gevolg van industriële scheiding van in de zetmeelderivaten industrie? (vitaal gluten concentraat wordt veelvuldig als eiwit bron of als technologisch hulpmiddel toegevoegd aan producten in de levensmiddelenindustrie)
  • 2) Wat zijn de gevolgen van middels de sociale media opgedane percepties over tarwe en gluten effecten en het daadwerkelijk ondervinden van maag-, darm- en welzijnsklachten?
  • 3) Wat zijn de effecten van de consumptie van het moderne brood tarwe, spelt en emmer tarwe op de stofwisseling, darmintegriteit en het fysieke welzijn bij mensen met een prikkelbaar darm syndroom.

Antwoorden op deze vragen en gerelateerde deelvragen zijn van groot belang voor optimalisatie van bereidingswijzen in levensmiddelen industrie en de voor een gedegen ondersteuning van consumptie adviezen, in relatie tot gezondheid en welzijn.

Links:

Deel dit bericht