Projecttitel: FoodFraudChecklist Ontwikkeling assessment voor de food service
Projectnummer: AF-15214
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2016-2019
Budget publiek: € 100.000
Budget privaat: € 100.000
Projectleider: Saskia van Ruth
Projectpartners: Gilde van Nederlandse Meesterkoks, KLM Catering services Schiphol BV, Restaurant De Echoput, Sodexo B.V., VU University Amsterdam, Wageningen University & Research.
Samenvatting
Doel en aanpak. Het huidige project heeft tot doel om de food service sector te wapenen tegen voedselfraude door een assessment te ontwikkelen waarmee partijen in deze sector het risico van voedselfraude kunnen inschatten en vervolgens gepaste beheersmaatregelen kunnen nemen.
In het project zal kennis van voedselfraude-risicofactoren in de food service sector/horeca worden ontwikkeld; relevante voedselfraude indicatoren ge’identificeerd; en vervolgens verwerkt in een op deze sector afgestemde assessment checklist. Deze ‘FoodFraudChecklist’ zal uiteindelijk vrij beschikbaar gesteld worden. De unieke kennis omtrent voedselfraude-risicofactoren is de afgelopen jaren door de kennispartners opgebouwd. Dit heeft o.a. geresulteerd in een GFSI/SSAFE assessment tool voor de voedingsmiddelenindustrie, het huidige project bouwt hierop voort maar richt zich specifiek op de food service sector waar voedselfraude nag onderbelicht is.
Impact. Het beheersen van voedselfraude verhoogt de betrouwbaarheid van ons voedsel; voorkomt zowel aanzienlijke economische en imago-schade van de eigen food service organisatie, als oak de food service sector en de betrokken keten; verkleint de kans op voedselfraude gerelateerde voedselveiligheidsissues; en voorkomt maatschappelijke onrust. Wetenschappelijk gezien zal de kennis een belangrijke toevoeging zijn aan het kennisdomein over voedselfraude-risicofactoren hetgeen wereldwijd nag in de kinderschoenen staat.
Nieuwe kennis. Er wordt kennis ontwikkeld over relevante voedselfraude-risicofactoren en indicatoren in de food service sector. Deze kennis wordt ge’implementeerd in de op deze sector afgestemde checklist en deze zal bedrijven mogelijkheden bieden om het risico van voedselfraude beter te beheersen, zelf minder bedrogen te worden, en hun verantwoordelijkheid te nemen om met meer zekerheid consumenten het product aan te bieden waarvoor deze betalen.
Links
Rapportage 2016
Rapportage 2017
Deel dit bericht