AgriFoodTop 2025

Strategisch sterk

18 juni 2025

Strategisch sterk

Op woensdag 18 juni vindt de AgriFoodTop 2025 plaats. Dit jaar is het thema Strategisch Sterk en richten we onze blik vooruit: hoe benutten we met kennis en innovatie de kansen van morgen – en hoe kunnen we omgaan met de de uitdagingen die op ons afkomen?

Ga samen met beleidsmakers, ondernemers, onderzoekers en vernieuwers in gesprek over drie strategische pijlers voor de toekomst van onze sector.

Programma

09.30 uur: Registratie en koffie

10.00 uur: Welkom door dagvoorzitter Suzan Klein Gebbink, vraaggesprek met Dirk Duijzer, boegbeeld Topsector Agri & Food

10.15 uur: Voeding & gezondheid, uitdagingen voor de sector – spreker nog niet bevestigd

10.40 uur: Hoe maken we het landelijk gebied toekomstbestendig? – Hagar Roijackers, gedeputeerde Noord-Brabant

11.05 uur: Strategische autonomie – Petra Berkhout, agrarisch econoom WUR

11.30 uur: Pauze

11.50 uur: Parallelsessies

Circulair watergebruik
De agrifoodsector is een grootverbruiker van water, maar de beschikbaarheid ervan is niet langer vanzelfsprekend: klimaatverandering  leidt tot verzilting en droogteperiodes en de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater staat onder druk. Circulair watergebruik is de oplossing, maar loopt nog vast op een gebrek aan kennis, samenwerking en passende wet- en regelgeving. Deze sessie is de start van het in kaart brengen van hoe circulair watergebruik in voedselketens vorm kan krijgen.

Biobased verpakkingen
Producenten van biobased verpakkingen ervaren op verschillende fronten weerstand bij de introductie van hun producten: de reguliere verpakkingsindustrie ziet bezwaren en de wet- en regelgeving, die op fossiel-gebaseerde producten is geënt, stelt soms tegenstrijdige eisen. Tijdens deze sessie wordt een start gemaakt met de inventarisatie van knelpunten om uiteindelijk tot een actieagenda te komen die de belemmeringen moet aanpakken.

Nieuw leiderschap voor veerkracht
Binnen de agrarische sector zijn structurele veranderingen nodig om ook in de toekomst economisch perspectief te hebben. Nieuw leiderschap, en een pluriformiteit aan agrarisch ondernemers met andere  vormen van bedrijfsvoering, dragen daaraan bij. Vorig jaar heeft een project zich gericht op het creëren van ruimte voor pluriform leiderschap, zoals jong, feminien en toetredend leiderschap. In deze sessie worden de belangrijkste resultaten gedeeld en gaan we in discussie over vervolgstappen.

Strategische voedselautonomie
Waar halen we in de toekomst onze grondstoffen vandaan, nu de onzekerheid in toeleveringsketens toeneemt door klimaatverandering, geopolitiek en beleid? En wat wordt de rol van Nederlandse agrifoodbedrijven in een sterk veranderende wereld? In deze parallelsessie starten we met een perspectief vanuit het bedrijfsleven op deze vragen, gevolgd door mogelijke oplossingsrichtingen vanuit de wetenschap. Bovenal horen we graag uw input: herkent u zich in het geschetste beeld? Zijn er mogelijkheden voor een publiek-private samenwerking rond dit onderwerp?

Gezond voedsel
Eén van de doelen binnen de KIA Landbouw Water Voedsel is het stimuleren van gezond en duurzaam voedselkeuzegedrag van consumenten, waar ook de voedselomgeving een rol in speelt. We zien echter dat projecten op dit maatschappelijk relevante thema achterblijven. Met name projecten, die gezamenlijk (tripartiet) worden gedragen en daarmee een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een versnelling naar een gezondere en duurzamere samenleving. Verder zien we dat tal van initiatieven die werken aan een gezondere en duurzamere samenleving, vaak weinig interactie hebben met collega-initiatieven. Waardoor ervaringen en best practises niet breed genoeg worden gedeeld. In een nieuw project worden nieuwe verbindingen gelegd tussen relevante partijen (bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen, belangenverenigingen en burgers/consumenten) om sneller tot actie en impact te komen. In deze sessie gaan we graag met u in gesprek over de aanpak en de do’s and don’t’s. Ook presenteren we een voorbeeld-initiatief dat gezonde voeding stimuleert bij 1000 gezinnen.

13.00 uur: Lunch

14.00 uur: Terugkoppeling parallelsessies

14.30 uur: Interview met twee startups:

  • Upstream Foods, Kianti Figler
  • Lokalist, Paul van Straaten

14.50 uur: Ministerie van Briljante Mislukkingen – Paul Iske

15.45 uur: Afscheidsspeech Kees de Gooijer

16.00 uur: Afscheidsreceptie Kees de Gooijer

Afscheidsreceptie Kees de Gooijer

Tijdens de AgriFoodTop nemen we ook officieel afscheid van Kees de Gooijer, inmiddels ex-CIO van TKI Agri & Food. U komt toch ook het glas heffen op zijn bijdrage van de afgelopen jaren én op zijn nieuwe toekomst?


Registratie

Registreer u nu voor de AgriFoodTop en/of de afscheidsreceptie van Kees de Gooijer.

Registratie AgriFoodTopRegistratie afscheidsreceptie Kees de Gooijer
Locatie

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Hoofdstraat 8
3972 LA Driebergen

Antropia bevindt zich pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt parkeren in de
Q-Park Station P+R Driebergen Zeist.