MIT-16001 | AgTech planner voor (drone)loonwerkers

adminKernthema Slimme Technologie, MIT-projecten, Project

Projecttitel: AgTech planner voor (drone)loonwerkers
Projectnummer: MIT-16001
Kernthema: Slimme Technologie
Projectpartners: Crop-R, Codelle, Agrifly, Van der Stelt & Breure B.V., Provincie Groningen


Samenvatting

De agrarische loonwerksector is bij uitstek een sector waar behoefte is aan slimme AgTech oplossingen. Nieuwe technologie en kennis ontwikkelt zich in de agrarische sector in een zeer hoog tempo. Hierdoor komt steeds meer stuurinformatie beschikbaar zoals geografische perceelinformatie, open data, multi spectrale beelden (drones, sensoren op de trekker), sterk verbeterde weermodellen en data van mobiele devices. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een nieuw en intelligent planningssysteem voor (drone)loonwerkers waarin precisielandbouw plug-and-play is geïntegreerd. Hierdoor kunnen substantiële kosten worden bespaard op arbeid en brandstofkosten bij zowel de teler als de dronewerker. Het prototype product wordt getest en gevalideerd in een praktijkomgeving.

Het project heeft als doel een geïntegreerd planningssysteem voor loonwerkers (werkers die voor een opdrachtgever bepaalde werkzaamheden uitvoeren, in dit geval in de landbouw) te ontwikkelen. Het planningssysteem zelf bestaat uit vier modules:

1.         Basismodule voor perceeladministratie, waarin de werkzaamheden voor percelen worden ingepland.

2.         Integratie met weersvoorspellingen. Voor loonwerk zijn de weersomstandigheden cruciaal om werk te kunnen plannen en te herplannen.

3.         Integratie van sensordata. Data die door sensoren op tractoren en machines worden verzameld, moeten verwerkt kunnen worden tot teeltregistraties en rapportages voor klanten.

4.         Integratie met intekenmodule klanten. Met deze module kunnen klanten zelf percelen intekenen, waardoor de geografische ligging van percelen bekend is en gedeeld kan worden met de medewerker die werkzaamheden uitvoert. Ook kan deze perceelinformatie gebruikt worden voor geofencing.

Bovenstaande modules worden in werkpakket 1 gerealiseerd.

Daarnaast wordt in werkpakket 2 integratie met een aantal externe systemen gerealiseerd:

1.         Push-technologie

a.         Versturen notificaties voor berichtgeving tussen backoffice-klanten en backoffice-medewerkers;

b.         Delen van actuele locatie en status van medewerkers in het veld;

c.         Real-time ondersteunen van klanten bij digitaal intekenen van percelen;

2.         Automatische urenregistratie op basis van geofencing

3.         Koppelingen met boekhoudpakketten in de loonwerksector.

In werkpakket 3 worden de resultaten van werkpakket 1 en 2 onder praktijkomstandigheden getest. Er wordt daarbij samengewerkt met drie loonwerkers.

Het resultaat van werkpakket 4 is een online tourguide en reportage in het vakblad “De Loonwerker” om een vliegende start te geven aan de marktacceptatie van de prototype AgTech planner voor (drone)loonwerkers in specifiek Nederland en België.

Deel dit bericht