FNDH-130027 | 3D-voedselprintkop

admin2013, Kernthema Gezond en Veilig, MIT-projecten, Project

Projecttitel: 3D-voedselprintkop
Projectnummer: FNDH-130027
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2013-2014
Projectpartners: De Grood Innovations


Samenvatting

Het aantal ouderen (ouder dan 65 jaar) in Europa blijft toenemen. Verwacht wordt dat in 2050 ongeveer 150 miljoen Europese burgers ouder zullen zijn dan 65 jaar. Een probleem dat bij ouderen veel voorkomt is ondervoeding. Kauw- en slikproblemen of een verminderde eetlust zijn enkele oorzaken waardoor ondervoeding kan ontstaan. Kauw- en slikproblemen of een verminderde eetlust zijn enkele oorzaken waardoor ondervoeding kan ontstaan.

Door de toename in ondervoeding  bij ouderen  is ook de vraag naar gepersonaliseerd voedsel toegenomen. Met gepersonaliseerd voedsel wordt voedsel bedoeld dat makkelijk door ouderen met kauw- en slikproblemen te eten is, maar anderzijds ook de smaak en textuur heeft van het originele product. Dit in tegenstelling tot gepureerd voedsel, waarbij de individuele smaken niet te herleiden zijn en waarbij de textuur en het uiterlijk niet meer in de buurt komen van het oorspronkelijke gerecht. Het idee achter gepersonaliseerd voedsel is dat door de plezierige eetervaring de consumptiebehoefte bij ouderen wordt vergroot waardoor ondervoeding bij deze doelgroep afneemt. Om de smaak en de textuur van het originele product te bewerkstelligen kan er gebruik worden gemaakt van het 3D-printen van voedsel.

De Grood Innovations B.V. (DGI), aanvrager van de haalbaarheidsstudie, heeft in 2006 FoodJet Printing Systems (FoodJet) opgericht. Met FoodJet wil DGI een doseertechnologie ontwikkelen die gepureerd voedsel op elkaar kan printen, zodat het gerecht het uiterlijk en de textuur van een gerecht krijgt. Deze vorm van printen van voedsel, 3D-printen, is in opkomst. DGI heeft reeds ervaring met 2D-printen van voedsel, met het 3D-printen van voedsel heeft DGI echter nog geen ervaring. Vanwege het innovatieve karakter van het onderzoek wil DGI allereerst de realiseerbaarheid van het onderzoek testen middels een haalbaarheidsstudie.

De centrale probleemstelling in deze haalbaarheidsstudie zal dan ook zijn of het voor DGI mogelijk is om, geheel in eigen beheer, een geautomatiseerde printkop te ontwikkelen, waarmee rechtstreeks vanuit een digitaal 3D-bestand gepureerde suspensie op elkaar kan worden geprint.

Daarnaast zal de haalbaarheidsstudie onder andere een antwoord moeten geven op de vraag hoe de marktvraag er voor 3D-printkoppen uitziet. Zo dient duidelijk te worden wie de potentiele concurrenten zijn en hoe de marktvraag er precies uitziet. Wanneer alle haalbaarheidsvragen positief worden beantwoord en daarmee de doelstellingen van de haalbaarheidsstudie zijn behaald kan er worden gestart met een Research & Development-project.

Deel dit bericht