Projecttitel: Optimizing flock health and performance by influencing Immune Responsiveness and the gut Microbiome by nutritional interventions in Broilers (FIRM-Broilers)
Projectnummer: NWO-13006
Kernthema: Resource Efficiency
Looptijd: 2014 – 2019
Budget: € 1.000.000
Projectleider: Prof. dr. J.A. Stegeman
Kennisinstelling: Utrecht University
Projectpartners: Cargill Animal Nutrition
Samenvatting
De overgang van moedermelk naar zelfstandig vast voedsel opnemen (spenen) is abrupt en geschiedt al heel jong. Het leidt daarom vaak tot welzijns- en gezondheidsproblemen. Idealiter moeten biggen al vóór het spenen wennen aan vast Direct na uitkomst uit het ei bepaalt darmkolonisatie met microbiota (vooral darmbacteriën) allerlei essentiële levensprocessen van vleeskuikens, zoals de ontwikkeling van het immuunsysteem en de efficiëntie in voerbenutting. Een gezond microbioom draagt bij aan kuikenwelzijn, darmgezondheid en vermindering van antibioticumgebruik, en gaat humane voedselinfecties tegen.
Voeraanpassingen kunnen het sterk verschillende microbioom beïnvloeden. We inventariseren middels DNA-technologie de variatie aan microbiomen bij kuikens en verwerken dat in wiskundige modellen die veranderingen in samenstellingen van microbiomen kunnen voorspellen. We proberen gunstige en ongunstige microbiomen te onderscheiden en bestuderen hoe we via voerinterventies de samenstelling van het microbioom kunnen beïnvloeden. Veelbelovende voerinterventies worden toegepast om microbiomen te bewerkstelligen die het immuunsysteem bevorderen. Uiteindelijk willen we voerinterventies inzetten die de weerstand tegen infectieziekten vergroten en productieprestaties verbeteren.
Deel dit bericht