Projecttitel: Koolhydraat-gebaseerde schuimen als duurzame vervanger voor expanded polystyreen
Projectnummer: AF-17037
Missie: Kringlooplandbouw
MMIP: Hergebruik zij- en reststromen (A3)
Looptijd: 2018 – 2021
Budget publiek: € 187.500
Budget privaat: € 187.500
Projectleider: Fresia Alvarado Chacon
Betrokken partijen: PaperFoam, Paxpring, BEWiSynbra Group, Wageningen University & Research
In dit project beogen de samenwerkingspartners, PaperFoam, Paxpring en BEWiSynbra Group een op zetmeel gebaseerd dikwandig verpakkingsmateriaal te realiseren. De genoemde partijen werken hierbij nauw samen met onderzoekers van Wageningen University & Research. De betrokken partijen hebben allen uitgebreide ervaring met de ontwikkeling en/of realisatie van verpakkingsmaterialen op basis van biobased materialen.
Een dikwandig en papier-recyclebaar materiaal/product met een relatief lage carbon footprint en een acceptabele prijsstelling zal toepassing vinden in verpakkingsconcepten voor zwaardere elektronica (laptops, beeldschermen en andere apparatuur), medische- en farmaproducten (bv. reageerbuistrays), witgoed en tuinmeubelen. In deze markten zijn nu vooral expanded polystyreen (EPS), expanded polypropyleen (EPP), expanded polyethyleen (EPE) en karton veel gebruikte materialen. Er is echter een groeiende behoefte aan materialen bruikbaar in een breed scala aan 3D-produkten die niet op fossiele grondstoffen zijn gebaseerd en in een mono-afvalstroom kunnen worden verwerkt.
In het project zullen meerdere routes om deze 3D producten te realiseren worden onderzocht. Voorbeelden van mogelijke routes zijn de moldable productroute (vergelijkbaar met de huidige EPS-producten) en productie van plaatmaterialen waaruit vervolgens vormdelen gefabriceerd kunnen worden. De focus bij de uitgangsmaterialen ligt op zetmeel; mogelijk in combinatie met polymelkzuur.
Links:
Deel dit bericht