Drie speerpunten na gesprek tussen jongeren en agrifoodsector

Bert van ReesNieuws

In samenwerking met Dutch Food Week en ondersteunt door de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen organiseerde het GroenPact Jongerenplatform het evenement Let’s Grow Together. Tijdens het evenement kregen studenten en jonge professionals de kans het gesprek aan te gaan met de top van de agri- en foodwereld over de duurzaamheid en carrièremogelijkheden binnen de sector. Twee vragen stonden centraal: hoe ziet de agri-foodsector er over 10 jaar uit? En wat kan de sector doen om meer jongeren aan te trekken? Na twee rondes vurige tafelgesprekken krijgen drie thema’s vorm: purpose, arbeidsvoorwaarden en educatie.

De Nederlandse agri-foodsector heeft steeds meer moeite met het vullen van vacatures. Jongeren associëren de sector met zwaar werk, lange dagen, en een lage verdienste. In hun leeftijdsgroep heerst juist een behoefte aan afwisselend werk, goede arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, en werken bij een bedrijf met purpose. Er is een mismatch tussen de behoeftes van potentiële werknemers en hun verwachting bij de agrarische sector.

Door zich te profileren als dé werkgever op het gebied van duurzaamheid kan de sector bekender en aantrekkelijker worden voor jongeren. Flexibiliteit, een fijne werksfeer, goed salaris en een dynamische werkomgeving zijn een must op de jonge arbeidsmarkt. De belangrijkste voorwaarde voor de jongere is purpose: een bedrijf moet een sterke missie hebben en bereid zijn jongeren daarin een cruciale rol te laten spelen. Jongeren willen zich kritisch kunnen opstellen tegenover hun werkgever en verbeteringen kunnen aangeven. Daarvoor is het van belang dat de werkgever hun mentaliteit serieus neemt en luistert naar de stem van hun generatie.

De jongeren en bestuurders zijn het eens dat de héle keten moet samenwerken, van stal tot consument. In de agrifoodbubbel kunnen jongeren een zinvolle spiegel voorhouden. Alternatieve landbouwmethodes en korte ketens moeten aandacht en ruimte krijgen, in combinatie met hightech oplossingen. Transparantie en communicatie zijn hierin een sleutelelement. Zo kan Nederland een kennisland blijven en andere landen ondersteunen in de transitie. Een dialoog tussen stad en platteland, en tussen jongeren en bestuurders, is de gewenste uitkomst.

Het overkoepelende thema van de dag was verbinding: hoe kunnen we ongelijkheid versmallen, gesprekken aangaan, en samen verduurzamen en groeien als samenleving? Daarvoor is het vooral belangrijk dat zowel de jongeren als de sector openstaan voor elkaar en naar elkaars behoeften kunnen luisteren: Let’s Grow Together!

Bekijk hier de infographic die gemaakt is tijdens Let’s Grow Together.

Deel dit bericht