Hoe kunnen bedrijven, branches, kennisinstellingen en overheden samenwerken om in 2035 te komen tot fossielvrije meststoffen in de Nederlandse land- en tuinbouw? Dat wil zeggen: hoe vervangen we fossiele meststoffen uit primaire grondstoffen zoals gemijnde ertsen en aardgas, door circulaire alternatieven zoals afvalwater, slib, mest en digestaat? Een Nederlandse land- en tuinbouw op basis van fossielvrije meststoffen in 2035 vormt een integraal onderdeel van de klimaataanpak en draagt bij aan een lagere afhankelijkheid van fossiele importstromen.
Deze Route- en Kansenkaart is opgesteld met stakeholders, experts en dwarsdenkers en biedt een samenhangend overzicht van wat er nodig is, welke innovatie daarvoor ontwikkeld of ontsloten moet worden en aan welke randvoorwaarden voldaan moet worden om samen deze transitie naar fossielvrije meststoffen mogelijk te maken. De basis hiervoor ligt bij vier geïdentificeerde hoofdroutes: gezonde bodem, nutriëntenefficiëntie, circulaire meststoffen en verlagen fossiele input. De focus van de routekaart ligt op Nederland binnen een Europese context waarbij een gelijk economisch speelveld de basis vormt en de milieu impact wordt geminimaliseerd.
De Route- en Kansenkaart is gemaakt door Schuttelaar & Partners (S&P) en Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van TKI Agri & Food vanuit zogenaamd seed money, met als doel om de totstandkoming van actieagenda’s op basis van gedeeld eigenaarschap te stimuleren.
Bekijk hier de Route- en Kansenkaart en lees meer over de sociale, economische en technologische stappen die cruciaal zijn voor deze transitie naar fossielvrije meststoffen.
Deel dit bericht