Veertien consortia van bedrijven en kennisinstellingen hebben het afgelopen jaar via Seed Money projecten onderzocht hoe ze met een interessante business case kunnen bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van een land- of tuinbouwsysteem buiten Nederland. De resultaten zijn op woensdag 11 december online gepresenteerd door de trekkers van deze projecten (onderzoek en bedrijfsleven).
De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food organiseerden deze oproep voor Seed Money Projecten (SMP) als onderdeel van het missiegedreven innovatiebeleid. De projecten dienen als opstart voor internationale samenwerkingsverbanden voor het Nederlands bedrijfsleven.
Crops Asia
In het SMP CROPS4DELTA zijn de mogelijkheden verkend voor internationale R&D-projecten tussen Nederland en Vietnam over de veredeling en de ontwikkeling van een waardeketen van zout-tolerante gewassen voor de Mekong Delta. Uit de verkenning blijkt dat de interesse er zeker is: gezien de verzilting van delen van dit gebied kan quinoa een goed alternatief zijn voor rijst. Maar de grote vraag blijft: hoe verder? Bedrijven en boeren ter plekke vinden het nog steeds te riskant om over te stappen naar alternatieve klimaatbestendige gewassen en er zijn problemen met de markttoegang voor nieuwe gewassen.
In Taiwan zijn bedrijven gaan samenwerken in het SMP TANDEM-project om de mogelijkheden te onderzoeken voor toekomstige R&D-projecten rondom autonome teelt en kassen voor voedselproductie met een lage CO2-emissie. Er zijn goede kansen om samen te werken met Taiwanese bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van autonome teelt, AI-toepassingen en slimme landbouw. Deze samenwerking biedt ook kansen voor ontwikkeling van nieuwe technologie en kennis die elders ingezet kan worden. De volgende stappen zijn onder andere het indienen van een gezamenlijk voorstel bij Ministerie van Landbouw in Taiwan, een bezoek van experts van Wageningen University & Research aan Taiwan.
Valorization waste streams and new ingredients
In Libanon zijn de mogelijkheden onderzocht van het fermenteren van johannesbroodpeulen voor onder andere de toepassing als cacaovervanger in chocolade industrie. Uit het onderzoek blijkt dat johannesbroodpeulen gefermenteerd kunnen worden en dat het smaakprofiel afgestemd kan worden op cacaosmaken. De toepassing als cacaovervanger in de chocoladeproductie ziet er veelbelovend uit.
In Nigeria is onderzocht of insectenslurry gebruikt kan worden als lokaal voer voor pluimvee. Uit de eerste verkenning bleek dat er dringend behoefte is aan lokale, betrouwbare en voedzame ingrediënten voor voer in Nigeria. Insectenslurry kan een goed alternatief zijn, maar de conserveringsmethoden moeten verder getest worden. Dit onderzoek biedt ook kansen voor inzet in andere landen, waaronder in Nederland. Volgens senior project manager Natalia Naranjo Guevara van New Generation Nutrition (NGN) is het partnerschap tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven in Nigeria en Nederland door het project versterkt. “Dit onderzoek biedt zeker ook kansen voor inzet van insectenslurry in andere landen, waaronder in Nederland.”
In Tanzania is er een onderzoek gestart om de waarde van cashew-appels (waaraan de cashewnoten groeien) in Afrika te benutten. Via dit onderzoek is er nu goed inzicht in de mogelijke toepassingen van cashew-appels én de uitdagingen binnen de toeleveringsketen. Er is hiermee een stevige basis gelegd voor de volgende fase, waarin verdere verkenningen en laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd om deze toepassingen te valideren en te verfijnen.
In Ethiopië is gekeken naar circulaire oplossingen voor avocado-afval in diervoeding. De belangrijkste conclusies zijn dat avocado-afval een groot potentieel heeft als alternatief voeringrediënt voor met name herkauwers, pluimvee en drachtige koeien. Het heeft zeker economische en ecologische voordelen, maar er zijn meer proeven met vee nodig om de precieze toepassingsmogelijkheden te bevestigen. Hiervoor zal een PPS-voorstel worden voorbereid en ingediend.
Microbial activity in food
In Nederland zijn het afgelopen jaar twee onderzoeken via SMP gestart. Het eerste SMP draait om de inzet van Spectral Imaging (SI) voor onderzoek naar snelle, niet-invasieve kwantificering van microbiële stoffen die verband houden met voedselbederf. Uit het SMP-onderzoek blijkt dat SI kan worden gebruikt als uitlezing van de microbiële status van bederfelijke producten. Het voordeel hiervan is dat de houdbaarheid van vleesproducten nauwkeuriger bepaald kan worden, wat bijdraagt aan vermindering van verliezen. Er is inmiddels een PPS-voorstel ingediend en gehonoreerd waarin het gebruik van SI verder wordt onderzocht. De SMP-partners hebben interesse om zich bij consortium aan te sluiten.
De andere Nederlandse SMP ging over het meten van de niveaus en het identificeren/isoleren van bederforganismen die de houdbaarheid van plantaardige vleesalternatieven beperken. De resultaten uit dit onderzoek over dominante bederf veroorzakende micro-organismen en geïsoleerde stammen wordt gebruikt als uitgangspunt in een inmiddels toegekend PPS-project.
Various themes
In het SMP Outdoor HortiTech UK is onderzocht of er gezamenlijke R&D-projecten opgezet kunnen worden tussen Nederlandse AG Tech-bedrijven en Britse telers, startups en gezamenlijke onderzoeksgroepen binnen het domein van robotica, sensorsystemen en machines in verse vollegrondsproducten (fruit en groenten). Het doel is om een internationale innovatiehub te vormen waar innovaties op terrein van onkruidbestrijding, gewasbescherming en robotisering sneller ontwikkeld en getest kunnen worden. Dit project heeft geleid tot een inmiddels goedgekeurd PPS-project.
In Zuid-Afrika draaide het project om het bouwen van een internationaal consortium voor de ontwikkeling van emissievrije oplossingen voor transportkoeling. Hoewel de technologie van elektrisch aangedreven koeling beschikbaar is, blijkt deze in de praktijk toch vaak minder succesvol. De overgang naar elektrische koeling betekent niet alleen maar vervanging van hardware, maar vergt ook aanpassingen van de praktische bediening. Er is hiervoor samenwerking nodig tussen beleidsmakers, onderzoek, leveranciers van hardware en eindgebruikers. Een eerste stap hierin was een themabijeenkomst in november van dit jaar. Een beoogde volgende stap is om een PPS-project bij de Topsector Logistiek in te dienen.
In Frankrijk is een SMP gestart om de productie en het gebruik van Miscanthus als nieuwe vezelbron voor biomaterialen te stimuleren in Frankrijk en Nederland. Dit project is iets later van start gegaan en loopt nog door in 2025. Een eerste stap is om samen met de consortiumpartijen de potentiële toepassingen en de consequenties daarvan voor de teelt en de keten in kaart te brengen. Hierbij is het interessant om de carbon credits te inventariseren die daarbij gegenereerd worden. Er zijn daarnaast contacten gelegd met een Pools onderzoeksinstituut die actief is op het gebied van biocomposites en biofuels.
Americas
In Brazilië draaide het SMP om het ontwikkelen van een efficiënte toeleveringsketen voor varkensvlees. Het doel van dit project was het opzetten van een certificeringssysteem voor het meten van de duurzaamheid in de gehele Braziliaanse varkensvleesindustrie. Er is serieuze interesse vanuit kennisinstellingen, industrie en overheden in Brazilië voor een geïntegreerde aanpak, ook wel de Brazilian Integrated Sustainability Pork (BRISPork) genoemd.
In Peru ging het SMP-project om het terugdringen van kroonrot van biologische bananen. Er treden met name in het voorjaar veel kwaliteitsproblemen door kroonrot op als het product in Nederland aankomt. Er is onderzocht wat de mogelijke oorzaken en bronnen van infecties zijn geweest. Een beoogde next step in dit project is het vormen van een consortium en het indienen van een pps-project in 2025.
In de Verenigde Staten (VS) hebben de partijen met elkaar samengewerkt aan een ‘Controlled Environment Agriculture Knowledge Alliance’. Via dit SMP-project zijn de stakeholders geïdentificeerd en er is een inventarisatie uitgevoerd naar de consortia en mogelijkheden voor vervolgprojecten. Inmiddels zijn er diverse voorstellen ingediend vanuit Nederland en de VS voor een unieke samenwerking van FFAR/NWO in de call ‘Kassen in transitie’. De volgende stap is onder andere het organiseren van synergie-workshops in zowel Nederland als de VS. Volgens Jan Westra, strategic business developer bij Priva, biedt dit project veel mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven. “Het project schetst een herkenbaar beeld, met focus op mid-tech en high-tech. We zijn als Priva via het Resource Innovation Institute ook betrokken bij een aanvraag in de FFAR/NWO call en hopelijk pakt dit goed uit. We zetten in op kennisontwikkeling en willen daar graag verder in samenwerken.”
Deel dit bericht