Innovatiemissie Chili: duurzaam geproduceerd zeewier

Bert van ReesNieuws

Werkt u aan product- en/of technologieontwikkeling van duurzame alternatieve additieven, bijvoorbeeld voor diervoer, voedsel of biostimulanten? En wilt u weten wat zeewier voor mogelijkheden hierin biedt? Als u hierin ook nog wilt samenwerken met partners in Chili, dan is deze kennis- en technologie innovatiemissie (van 27 november tot en met 1 december) uw kans.

Bent u ondernemer of start-up actief in de R&D, technologieprovider of als onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling? En bent u actief binnen een van onderstaande thema’s met focus op duurzame additieven uit zeewier? Dan is deze innovatiemissie interessant voor u.

  • Ontwikkeling en teelten van zeewier;
  • ontwikkeling van uitgangsmateriaal voor zeewierteelten;
  • ontwikkeling en productie van duurzame (additieven voor) diervoeder;
  • ontwikkeling en productie van alternatieve (eiwit)producten uit zeewier;
  • ontwikkeling en productie van biostimulanten voor nieuwe toepassingen uit zeewier.

Chili: groot in (wilde) zeewier
De ruim 6.500 kilometer lange kustlijn van Chili is mede dankzij de rijke voedingsstoffen van de Humboldtstroom een uiterst geschikte locatie voor de teelt van zeewier. Zeewier wordt al lange tijd gebruikt in Chili voor toepassingen in voedsel, diervoer en biostimulanten (bodemverbeteraars). Grote volumes biomassa van natuurlijke zeewierbedden worden geoogst en direct na het drogen of na de eerste verwerkingsstappen geëxporteerd.

Chili is het grootste zeewier producerende land ter wereld als je alleen kijkt naar wilde oogst van natuurlijke zeewierbedden. Ongeveer 97% van de totale productie is in het wild geoogst zeewier, de andere 3% is afkomstig van aquacultuuractiviteiten. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de opschaling van deze aquacultuuractiviteiten. Dit heeft waardevolle kennis en ervaring opgeleverd. Meerdere Chileense belanghebbenden, zoals (lokale) coöperaties, onderzoeksinstituten en nationale autoriteiten, zijn duidelijk geïnteresseerd in samenwerking met Nederlandse collega’s om productie én verwerking op te schalen.

Meer informatie

Deel dit bericht