Het Europees Partnerschap FutureFoodS heeft zijn eerste oproep voor projecten geopend om de transitie naar duurzame en veerkrachtige voedselsystemen te versnellen. De FutureFoodS Call 2024 heeft als overkoepelende thema: Transforming Food Systems – reshaping food system interactions, fostering food innovations and empowering sustainable food choices.
De FutureFoodS Call 2024 heeft als doel transnationale onderzoeks- en innovatieprojecten te financieren die zich richten op de volgende onderwerpen:
- De weg naar duurzame en veerkrachtige voedselsystemen
- Nieuw voedsel – zorgen voor innovaties in het ontwerpen, verwerken en bevoorraden van voedsel via vraag- en aanbodoriëntatie
- Duurzame voedselkeuzes mogelijk maken via omgevingen en dieetveranderingen
Deze call ondersteunt de ontwikkeling van duurzame, gezonde en veilige diëten en bevordert het duurzame beheer van voedselsystemen en de consumptie van voedsel in Europa. Door nieuwe kennis en inzichten te bieden, helpt de Call overheden, bedrijven en burgers om grote veranderingen in het voedselsysteem te realiseren. De visie van het FutureFoodS-partnerschap is om gezamenlijk milieuvriendelijke, sociaal veilige en eerlijke, economisch levensvatbare, gezonde en veilige voedselsystemen te bereiken. De oproep is op 6 november opengesteld voor het indienen van vooraanmeldingen.
Financiering aanvragen
De Nederlandse financiers in deze EU Call zijn NWO, Regieorgaan SIA en het ministerie van LVVN.
Onderstaande partijen kunnen als volgt als hoofdaanvrager een aanvraag indienen:
- Universiteiten kunnen als hoofdaanvrager een aanvraag doen bij NWO
- Hogescholen kunnen als hoofdaanvrager bij Regieorgaan SIA
- TO2-instellingen kunnen als hoofdaanvrager bij Ministerie LVVN
Voor NWO-aanvragen is er een totaalbedrag van 2 miljoen beschikbaar gesteld met een maximum van 400.000 per aanvraag. Regieorgaan SIA participeert in deze call om zo mogelijk te maken dat Nederlandse hogescholen met praktijkgericht onderzoek kunnen deelnemen in transnationale consortia en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de transitie naar een duurzame voedseltransitie. De subsidie die een hogeschool maximaal kan aanvragen voor haar deel van het project bedraagt € 300.000. LVVN participeert in deze call om zo mogelijk te maken dat Nederlandse kennisinstellingen, midden- en kleinbedrijven, decentrale overheden en NGO’s kunnen deelnemen en hiermee een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de doorontwikkeling naar een duurzame en veerkrachtig voedselsystemen. Voor LVVN aanvragen is er een totaal bedrag van 2 miljoen beschikbaar gesteld met een maximum van 350.000 per aanvraag. Als de Nederlandse aanvrager de overall coördinatie van het transnationale project doet, dan is 450.000 per aanvraag beschikbaar.
Het indienen van de vooraanmeldingen is op 15 januari 2025. Meer informatie is hier beschikbaar
In het Europees partnerschap FutureFoodS werken 86 partners uit 29 landen samen aan het versnellen van de (digitale) transitie naar duurzame, veerkrachtig en rechtvaardige post-harvest voedselsystemen in Europa. Deze samenwerking draagt daarmee bij aan de Europese Green Deal, en dan met name de overgang naar een duurzaam voedselsysteem en voedselzekerheid binnen Europa. Daarnaast ook aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Deel dit bericht