In de week van 14 december vond de achtste Biobased Battle plaats, georganiseerd door Living Lab Biobased Brazil. Tijdens de battle ontwikkelen Nederlandse en Braziliaanse studenten in drie dagen een oplossing voor reststromen uit de agrifoodindustrie.
Meer dan 45 studenten van Avans Hogeschool en Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP, Brazilië) kregen de opdracht om in groepen van vier of vijf studenten een oplossing te vinden voor de reststromen van rijstverwerking (rijstvliezen) of suiker-, bier- en olijfolieproductie (bagasse).
De biobased battle werkt volgens een pressure cook-concept. Op de eerste dag bedenkt groep zoveel mogelijk oplossingen voor één of meerdere reststromen. Op dag twee werd op basis van een multi-criteria-analyse (MCA) een keuze gemaakt voor de, naar hun idee, beste oplossing. Deze oplossing werd vervolgens verder uitgewerkt. Op de laatste dag pitchten de groepen hun idee aan een Braziliaans/Nederlandse jury. De jury bestond dit jaar uit Erik Lammers (provincie Noord-Brabant), Sergio Aquino (UFOP), Julia Mendes (UFOP) en Jappe de Best (Centre of Expertise Biobased Economy) en Willemien van Asselt (Topsector Agri&Food).
De pitches werden door de jury beoordeeld op een aantal criteria zoals technische haalbaarheid, originaliteit en marktpotentieel. Op de derde en tweede plaats eindigde groepen die een oplossing hadden bedacht voor de vliesjes van rijstkorrels. Deze kunnen worden toegepast in biobased beton of isolatiematten. Tot winnaar werd de groep van Avans-studenten Tim, Joanna, Samuel, Paula en Mateus uitgeroepen. Ze kozen voor regionale verwerking van bagasse van suiker- en bierproductie tot een proteïnereep. De groep kreeg het aanbod van de provincie Noord-Brabant om te kijken of het mogelijk is om via het Brabantse startup-supportprogramma Braventure hun idee verder uit te werken.
Deel dit bericht