AgriFoodMonitor: Consumenten positief over Nederlandse agrifoodsector

Bert van ReesNieuws

Consumenten staan ervoor open om de agri- en foodsectoren zowel materieel als immaterieel te belonen voor hun bovenwettelijke inspanningen om bij te dragen aan oplossingen voor klimaatverandering. Dat blijkt uit de Agrifoodmonitor 2024, uitgevoerd door Wageningen Economic Research gemaakt in opdracht van de Topsector Agri & Food.

De Agrifoodmonitor is een jaarlijks terugkerende peiling die wordt uitgevoerd door Wageningen Economic Research. Aan Nederlanders wordt gevraagd hoe zij de landbouw en voedselsector waarderen. De Agrifoodmonitor brengt zo verschillen tussen agrarische subsectoren, retail en voedingsmiddelenindustrie in kaart. De monitor geeft daarnaast aan welke factoren een rol spelen in de maatschappelijke waardering van consumenten, en doet aanbevelingen om die waardering te versterken.

Focus van de Agrifoodmonitor in 2024 

Steeds meer bedrijven binnen de Agri & Foodsector kiezen ervoor om meer dan wettelijk verplicht iets te doen aan het verminderen van klimaatimpact. Deze inspanningen zijn vrijwillig, bovenwettelijk en vinden plaats in de breedte (in alle sectoren van de Nederlandse Agri & Foodsector) en tegen de achtergrond van klimaat en voedselzekerheid. Dit jaar werden ruim 3.500 ondervraagde Nederlanders bevraagd op het belonen van deze inspanningen, hun perceptie van het klimaat, en van voedselzekerheid.

De belangrijkste conclusies 

  1. Consumenten zijn net als eerdere jaren positief over Nederlandse agri- en foodsectoren.
  2. Voedselzekerheid is nog geen groot thema voor de consument, die niet verwacht dat voedsel heel veel schaarser zal worden tot 2030.
  3. Consumenten denken dat de invloed van klimaatfactoren, als extreme weersomstandigheden en stijging van broeikasgassen in de lucht, meer gevolgen heeft voor de Nederlandse agri- en foodsectoren dan voor henzelf.
  4. Bijna 60% van de consumenten staat ervoor open om de Nederlandse agri- en foodsector te gaan belonen voor hun vrijwillige inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Een duidelijke voorkeur voor een specifiek type maatregel blijkt niet uit het onderzoek, maar het berekenen of rapporteren van de CO2-uitstoot is beduidend minder favoriet.

Meer weten?

Lees meer over de Agrifoodmonitor 2024 of download hier het volledige rapport.

Deel dit bericht