Elk jaar verdwijnen miljoenen kilo’s voedsel in de vuilnisbak. Niet alleen in consumentenkeukens, maar ook in de keten van kweker tot winkelmandje. Voedselverspilling heeft grote economische, ecologische en sociale effecten. Met elke kilo weggegooid voedsel wordt 1,3 liter benzine verspild en een kwart van het wereldwijd verspilde voedsel is genoeg om de 800 miljoen mensen die hongerlijden van voedsel te voorzien.
Wat doet het project daaraan?
In CARVE delen projectpartners ervaringen en geleerde lessen. Zij bieden praktische handvatten aan andere bedrijven, onder andere door de ontwikkeling van een toolbox. Hiermee kunnen bedrijven maatregelen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en supply chain. In een aantal pilots wordt ervaring opgedaan in de reductie van verspilling in agrifoodketens. Zo wordt gewerkt aan het verminderen verspilling zuivelproducten door bijvoorbeeld toetjes in kleinere bestelhoeveelheden te leveren. Ook wordt in een pilot onderzoek naar de vraag in hoeverre de verpakkingswijze het bewaargedrag van de consument beïnvloedt. De toekomst van ‘retourbrood’ stond centraal in een andere pilot: kun je retourbrood gebruiken voor de productie van ontbijtkoek, broodpap en koekjes?
Projecttitel: CARVE
Kernthema: Nog in te vullen
Looptijd: 2015 – 2018
Budget publiek: € 1.339.000
Budget privaat: € 1.290.000
Projectpartners: Royal A-Ware Food Group B.V., CBL, FNLI, Iglo Foods Group Limited, Jumbo Supermarkten, Sonneveld Group B.V, Arla Food B.V., Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Plus Supermarkten, Alliantie Verduurzaming Voeding, Wageningen University & Research, Novidon B.V., Lamb Weston
Deel dit bericht