Bouwstenen voor duurzame verpakkingsmaterialen
Samenvatting
Er is een grote behoefte aan duurzame alternatieven voor materialen die nu nog uit fossiele grondstoffen worden gemaakt. Bioraffinage maakt het mogelijk om uit biomassa duurzame bouwstenen voor hoogwaardige materialen te produceren. In dit project hebben de projectpartners de technologie ontwikkeld die nodig is om PEF uit zijstromen te ontwikkelen. Daarmee krijgt de industrie een volwaardig alternatief voor het bekende PET in handen.
Wat is er aan de hand?
De maatschappij vraagt om duurzame alternatieven voor materialen die nu nog uit fossiele grondstoffen worden gemaakt. Bioraffinage maakt het mogelijk om individuele componenten uit biomassa beschikbaar te maken voor hoogwaardige materialen, zoals duurzame verpakkingen. Hierdoor krijgt biomassa een hogere economische waarde, terwijl het milieu minder wordt belast en de klimaatverandering wordt afgeremd.
Wat doet het project daaraan?
In dit project worden agrarische zijstromen gebruikt om bouwstenen voor duurzame verpakkingsmaterialen te maken. Wageningen University & Research ontwikkelt hiervoor samen met de projectpartners de technologie voor bioraffinage van suikerzuren en de conversie daarvan in chemische bouwstenen. Centraal staat de productie van pectine uit suikerbietenpulp, een reststroom van de suikerproductie. Uit deze pectine worden bouwstenen voor biobased polyesters gemaakt, zoals PEF. Dit PEF kan PET vervangen, een ‘fossiele’ grondstof voor bijvoorbeeld de petfles.
Wat levert het project op?
De belangrijkste opbrengsten van het project zijn:
- een efficiënt proces voor de isolatie van pectines uit suikerbietenpulp en de omzetting daarvan in zeer zuiver galacturonzuur;
- een opschaalbaar proces voor de omzetting van galacturonzuur naar galactaarzuur en vervolgens naar furaandicarbonzuur (FDCA), een belangrijke bouwsteen voor PEF;
- bewijs dat het monomeer FDCA, dat langs deze route geproduceerd is, kan worden omgezet in het polymeer PEF en dat dit PEF de vereiste eigenschappen heeft voor de productie van bijvoorbeeld frisdrankflessen.
Het project vormt de basis voor het project Duurzame verpakkingsmaterialen gebaseerd op agrozijstromen (MITAF 15233, inmiddels goedgekeurd). Ook het EU Horizon2020 project Pulp2Value maakt gebruik van de kennis die is opgebouwd in dit project.
Welk probleem lost dit op?
De grootste bedrijfspartners in dit project zijn Cosun en Refresco. Voor Cosun is het verwaarden van suikerbietenpulp een belangrijk thema. Voor frisdranken- en vruchtensappenproducent Refresco toont het project aan dat het mogelijk is om PEF te produceren uit reststromen. Hoe meer PEF wordt toegepast in eindproducten, hoe groter de impact op people en planet.
Projectinfo
Projecttitel: Bouwstenen voor duurzame verpakkingsmaterialen op basis van agrozijstromen
Projectnummer: AF-12128
Looptijd: 2013-2015
Budget publiek: € 1.527.000
Budget privaat: € 1.527.000
Projectpartners: Wageningen University & Research, Cosun, Refresco, Arkema, NorthSeaweed
Share this Post