Projecttitel: Kinetics of fermentation of non-digestible carbohydrates inside the lumen of the human gut, and its effects on human metabolism in vivo
Projectnummer: NWO-15015
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2016 – 2020
Budget: € 500.000
Projectleider: Dr. ir. G.J.E.J. Hooiveld
Kennisinstelling: Maastricht University
Projectpartners: Agrifirm/NuScience, AVEBE, DSM, FrieslandCampina, SENSUS, VanDrie Group
Samenvatting
Voedingsvezels kunnen niet verteerd worden, maar ze bevorderen wel een goede darmwerking, geven het verzadigingsgevoel en verlagen het cholesterol. Dit proces kon tot nu toe alleen met vervelende, invasieve methodes worden onderzocht.
Dit project gaat met een inslikbare capsule, de IntelliCap, na wat er gebeurt in de darm van vrijwilligers: hoe reageren de darmbacteriën op een voedingsvezel, hoe (snel) wordt die afgebroken, welke afbraak- en fermentatieproducten zijn er en hoe snel neemt het lichaam die op? De onderzoekers meten verbindingen en hormonen in het bloed die de metabole gezondheid weergeven. Ze beschrijven met computer modellen wat er in de darm gebeurt en leveren nieuwe inzichten in de gezondheidsbevorderende effecten van voedingsvezels.
Deel dit bericht