AF-15293 | One health for meat products

admin2016, Kernthema Gezond en Veilig, Project, TKI-projecten

Projecttitel: One health for meat products
Projectnummer: AF-15293
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2016 – 2019
Budget publiek: € 139.000
Budget privaat: € 139.000
Projectleider: Edwin Abeln
Projectpartners: Luiten Vleeswaren BV,  RIVM,  TNO,  VNV,  Wageningen University & Research.


Samenvatting

Toxoplasmose is een infectie veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. Eén van de oorzaken van Toxoplasmose bij de mens is de consumptie van vlees of rauwe vleesproducten besmet met T. gondii. In de praktijk is het zeer lastig om aan te kunnen tonen of T. gondii aanwezig in vlees of rauwe vleesproducten, levend (en dus infectieus) of dood (en daarmee niet meer infectieus) is. De huidige standaard voor het aantonen van levende T. gondii is een muis-bioassay met alle nadelen van een dierproef: langdurig, kostbaar en maatschappelijk minder gewenst vanwege het gebruik van proefdieren. Een methode om T. gondii af te doden is het vlees voor gebruik in te vriezen alvorens het te gebruiken voor rauw te consumeren vleesproducten. Het invriezen van vlees is niet wenselijk vanwege de kosten voor de industrie, het negatieve effect op de kwaliteit van de producten en de mogelijke bezwaren bij de afnemers. Het doel van dit project is om een proefdiervrije methode te ontwikkelen waarmee eenvoudiger aangetoond kan worden of T. gondii nog leeft of afgedood is. Voor de ontwikkeling van de test zullen drie methodes worden geëvalueerd. De meest geschikte methoden zullen worden gevalideerd aan de hand van de huidige standaard en vervolgens worden ingezet om te onderzoeken of met de in de vleeswarenindustrie gebruikte processen en additieven kunnen leiden tot een veilig, rauw te consumeren vleesproduct zonder T. gondii.

Links:

Deel dit bericht