MITAF-14097 | Nutriëntrijke voeding ouderenzorg

admin2014, Kernthema Gezond en Veilig, MIT-projecten, Project

Projecttitel: Nutriëntrijke voeding ouderenzorg
Projectnummer: MITAF-14097
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2014-2016
Projectpartners: SCT, Cook Off Productions


Samenvatting

SCT gaat samen met Cook Off productions specifiek voor de ouderenzorg een ketenconcept ontwikkelen waarmee het voor de professionele zorgkeuken mogelijk worden om betere inzichten te krijgen en te sturen op voedingswaarden, nutriënten, en allergenen van de te bereiden gerechten. Hiermee kunnen de kan men aan de hand van maaltijdcomponenten gerechten bereiden waarbij op individueel niveau gestuurd kan worden op nutriënten en allergenen waarde. Cook Off Productions zal de gegevens vanuit de door SCT ontwikkelde software gebruiken om een menu cycli van zes weken te ontwikkelen. Globaal zullen dat 3 cycli zijn (obese, ondervoeding en gezond blijven).

In onderhavig project zal men innovatieve culinaire software ontwikkelen, waarmee enerzijds recepten ontwikkeld kunnen worden waarbij smaak, kooktechniek, ingrediënt, hoeveelheden en inkoop gekoppeld worden en anderzijds teksten genereerd worden voor de recepturen en bereidingswijze in alle gangbare talen van de wereld (van Chinees tot Nederlands). Hierbij dient het systeem rekening te houden met de regionale smaken en beschikbaarheid van de ingrediënten. De culinaire software wordt dusdanig ontwikkeld waardoor het mogelijk wordt om ondervoeding en andere relevante maatschappelijke thema`s in de zorg te bestrijden. Daarnaast moeten de ingrediënten van de recepten ook qua smaak bij elkaar passen.

Dit alles moet gegenereerd worden in een systeem waarop de gerechten in 3D aan de culinaire medewerkers visueel gepresenteerd worden waardoor men aan de hand van de maaltijdcomponenten een gezond en smakelijk gerecht kan serveren.

Deel dit bericht