AF-16007 | Dunwandige biobased voedselverpakkingen via geavanceerde spuitgiettechnologieën

admin2017, Kernthema Gezond en Veilig, Project, TKI-projecten

Projecttitel: Dunwandige biobased voedselverpakkingen via geavanceerde spuitgiettechnologieën
Projectnummer: AF-16007
Missie: Kringlooplandbouw
MMIP: Hergebruik zij- en reststromen (A3)
Looptijd: 2017 – 2020
Projectleider: Gerald Schennink
Betrokken partijen: Arburg, SFA Packaging, TN Plastics, Wageningen University & Research


Samenvatting Er is een toenemende vraag naar duurzame en biobased verpakkingen voor voedselproducten. Voedselverpakkingen moeten voldoen aan hoge eisen, en dit geldt zowel voor houdbare producten als voor verse producten. Voorbeelden van belangrijke eisen zijn voedselveiligheid, transparantie en barrière eigenschappen voor de optimale bescherming en bewaring van het verpakte product. In de vorm van verpakkingsfolies en gethermoformeerde verpakkingen worden biobased plastics inmiddels toegepast in de vorm van eenvoudige verpakkingen voor bijvoorbeeld biologische groenten en fruit. Meer complexere en veeleisender verpakkingen die via spuitgiettechnologieën worden geproduceerd zijn nog niet verkrijgbaar in biobased uitvoeringen. Het doel van dit project is het ontwikkelen van dit type biobased en dunwandige verpakkingen voor voedselproducten via innovatieve spuitgiettechnologieën zoals bijvoorbeeld compressiespuitgieten. Meer specifiek zijn er 3 innovaties nodig;

  1. toepassing van biobased kunststoffen in dunwandige spuitgietproducten
  2. introductie van compressiespuitgiet technologieën voor de productie van verpakkingen
  3. toepassing van functionele biobased in-mould labels in biobased verpakkingen

Er is gekozen voor deze specifieke combinaties van innovaties omdat deze elkaar op diverse manieren versterken, en de kans op succes significant vergroten. Via de introductie van compressiespuitgiet technologieën wordt de materiaal keuze (uit de diverse beschikbare biobased kunststoffen) vergroot en in-mould labelling maakt het mogelijk tekortkomingen in de barrière eigenschappen te repareren of zelfs voordelen te creëren ten opzichte van conventionele kunststof verpakkingen. Terwijl vanuit het oogpunt van voedselverspilling, houdbaarheid en voedselveiligheid kunststofverpakkingen veruit de beste bescherming bieden aan voedselproducten, worden deze kunststofverpakkingen door consumenten als vervuilend (plastic afval) en ongewenst gezien. Overschakeling op duurzame biobased verpakkingen komt tegemoet aan de wensen van consumenten en fabrikanten, zonder dat concessies gedaan hoeven te worden aan de functionaliteit van de verpakking. Daarbij past deze innovatie bij een toenemende vraag naar biologische en duurzame voedselproducten. Dit uit zich in de vragen die SFA krijgt vanuit haar klanten.

Links:

Deel dit bericht