AF-12203 | Carbohydrates for improving health

admin2013, Kernthema Gezond en Veilig, Project, TKI-projecten, Voorbeeldproject

Projecttitel: Carbohydrates for improving health
Projectnummer: AF-12203
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2013-2016
Budget publiek: € 1.290.000
Budget privaat: € 1.298.000
Projectleider: Juriaan Mes
Projectpartners: Avebe,  FrieslandCampina,  Nutreco,  Nutricia Research,  Sensus,  Rijksuniversiteit Groningen,  Universitair Medisch Centrum Groningen, Wageningen University & Research, Winclove.


Samenvatting

Wat is er aan de hand?
Sommige koolhydraten kunnen een gezondheidsbevorderende werking hebben op mens en dier. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan (nieuwe) methoden om de effecten van koolhydraten te onderzoeken om op die manier gezondheidsclaims op hun producten te kunnen staven.

Wat doet het project daaraan?
Doel van het project is een technologieplatform voor de Nederlandse industrie op te zetten om de kenmerken van mogelijk bioactieve voedsel- en veevoeringrediënten in kaart te brengen. Het project brengt de moleculaire structuren in kaart die het immuunsysteem en de stofwisseling beïnvloeden. Ook worden methoden ontwikkeld om effecten in de mens en dier te kunnen voorspellen en om inzicht te krijgen in de werkingsmechanismen.

Wat levert het project op?
Het project levert meer inzicht in de structuur van vezels op en hoe microben in de darm met deze vezels omgaan. Ook wordt duidelijk welke bacteriën van welke vezels kunnen profiteren en welke andere bacteriën kunnen ‘meeliften’. Ook maakt het project meer duidelijk over de effecten van vezels en probiotica op de darmwand, dat een belangrijke verdedigingslinie vormt tegen ziekmakers.

Links

Website

Rapportage 2014
Rapportage 2015
Rapportage 2016
Rapportage 2017

Deel dit bericht