AF-17002 | Towards a next generation analogues for animal protein based emulsions

Bert van Rees2018, Kernthema Gezond en Veilig, Project, TKI-projecten

Projectnummer: AF-17002
Missie: Kringlooplandbouw
MMIP: Eiwitvoorziening voor humane consumptie uit (nieuwe) plantaardige bronnen (A4)
Looptijd: 2018 – 2021
Budget publiek: € 600.000
Budget privaat: € 600.000
Projectleider: Miriam Quataert
Betrokken partijen: Koninklijke Nederlandse Slagers, Wageningen University & Research, Westland Kaas


Wat is er aan de hand?
Qua voedingswaarde kunnen plantaardige eiwitten uitstekend een deel van de groeiende vraag naar hoogwaardige eiwitten afdekken. Toch wordt nog maar een klein percentage dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met de textuur en smaakbeleving van de plantaardige producten.

Wat doet het project eraan?
In 2017 is het project ‘Towards a next generation meat analogues’ gestart dat een technologie ontwikkelt om een volgende generatie vleesvervangers te maken die over verbeterde (vezel)textuur en smaakeigenschappen beschikken. Dit project, aan de ander zijde, breidt het uit naar de ontwikkeling van analogen van kaas en hybride vleesproducten (dat wil zeggen producten die zowel dierlijke als plantaardige eiwitten bevatten).

Wat levert het project op?
De kennis over het gedrag van plantaardige eiwitten in suspensies met hoge droge stofgehalte, de interacties met vet en andere ingrediënten met betrekking tot textuurvorming, en de daaropvolgende opneming van smaakstoffen. Samen met industriële partners wordt deze inzicht gebruikt voor de ontwikkeling van productconcepten met gewenste textuur en smaakbeleving.

Link:

Deel dit bericht