NWO-14015 | Zwangerschap, infecties en psychische stoornissen bij het nageslacht: hoe beïnvloedt het voedingspatroon van de moeder haar kinderen?

admin2015, Kernthema Gezond en Veilig, NWO-projecten, Project

Projecttitel: Zwangerschap, infecties en psychische stoornissen bij het nageslacht: hoe beïnvloedt het voedingspatroon van de moeder haar kinderen?
Projectnummer: NWO-14015
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2015 – 2017
Budget: € 142.500
Projectleider: Dr. L. Groenink
Kennisinstelling: Universiteit Utrecht
Projectpartners: Nutricia


Samenvatting

De zwangerschap is een belangrijke periode in de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind. Onderzoek toont aan dat moeders die een virale infectie zoals griep doormaken tijdens de zwangerschap, een grotere kans hebben een kind te krijgen dat op latere leeftijd een psychiatrische stoornis ontwikkelt. Wij gaan of we door zwangere moeder muizen een speciaal dieet te geven, de nadelige effecten van zo’n infectie op het gedrag en denkvermogen van de pups kunnen voorkomen. Dit dieet beschermt het immuunsysteem van de nakomelingen tegen verstoringen van buitenaf. Daarnaast onderzoeken we welke rol het immuun systeem speelt bij het ontstaan en het voorkomen van de negatieve gevolgen van een virale infectie tijdens de zwangerschap.

Deel dit bericht