FNDM-120006 | Waterefficiëncy in de agroketen

admin2012, Kernthema Klimaatneutraal, MIT-projecten, Project

Projecttitel: Waterefficiëncy in de agroketen
Projectnummer: FNDM-120006
Kernthema: Resource efficiency
Looptijd: 2012-2014
Projectpartners: CROP-R, Dacom, Jahoma, Studio WDe Border.


Samenvatting

Water en landbouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De agrarische sector verbruikt 70% van al het beschikbare zoetwater. Om iedereen te kunnen voorzien van voedsel moet de productie hiervan verdubbelen tegen 2050. Water is hierbij een beperkende factor.  Uit praktijkresultaten blijkt dat het mogelijk is om door actuele metingen uit te voeren met bodemvochtsensoren in het veld de teler meer kan produceren met minder water. Er zijn in droge gebieden besparingen tot wel 50%  mogelijk.

Nadeel van de huidige stand van de technologie is dat de jaarlijkse installatie door een expert dient te gebeuren en de vertaalslag van de adviesmodellen naar een waterbesparende actie in het veld ook kennis vereist. De technologie blijft “hangen” bij grote telers die de resources hebben in kennis en financiële slagkracht. Gezien de arbeids intensieve installatie procedure en benodigde kennis bij de gebruiker kan deze technologie niet breed uitgerold worden bij een brede vertegenwoordiging van akkerbouwers. Om te kunnen groeien naar miljoenen gebruikers moet er een nieuwe technologie worden ontwikkelt die op een simpele wijze kennis omtrent irrigatieoptimalisatie bij een brede laag akkerbouwers kan brengen.

Projectpartners willen een technologisch nieuwe sensor ontwikkelen die door iedere teler zelf geïnstalleerd kan worden, een goedkopere prijsstelling heeft en gekoppeld aan een simpel te interpreteren irrigatie adviesmodule. De sensor data van de bodemsensor wordt op het open agrarisch platform www.crop-r.com ontsloten zodat de informatie niet gefragmenteerd en via verschillende systemen bij de teler terecht komt.

Deel dit bericht