FNDM-130003 | Medische voeding voor ondervoede patiënten met een verminderde weerstand

admin2013, Kernthema Gezond en Veilig, MIT-projecten, Project

Projecttitel: Medische voeding voor ondervoede patiënten met een verminderde weerstand
Projectnummer: FNDM-130003
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2013-2015
Projectpartners: NutriLeads


Samenvatting

Doel van dit project is om een nieuw ontdekte gezondheid bevorderende ingrediënt, ‘Immune Modulating Plant Polysaccharide-1’ (IMPP-1), verder te ontwikkelen voor toepassing in innovatieve medische voeding voor patiënten die ondervoed zijn en (mede) daardoor een verminderde weerstand hebben. Ondervoeding komt ook in Nederland nog verbazend vaak voor bij verschillende patiënten groepen en in het bijzonder bij kankerpatiënten en bij ouderen.

Ondervoeding onderdrukt het immuunsysteem, verhoogt het risico op complicaties door infecties en leidt tot een vicieuze cirkel van ondervoeding à verminderde weerstand à meer infecties à minder voedselinname. In dit project werken NutriLeads en NIZO food research samen om IMPP-1 verder te optimaliseren en toe te passen in medische voedingsproducten die naast de benodigde energie en nutriënten ook IMPP-1 bevatten. Zulke producten zullen ondervoede patiënten met een verminderde weerstand helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken en daardoor sneller te herstellen met minder complicaties. IMPP-1 is ontdekt als de bioactieve component van een traditioneel Chinees medicinaal extract. Verrassend genoeg bleken varianten van deze actieve ingrediënt ook uit bepaalde voedselgewassen zoals wortelen, uien, paprika en suikerbieten te isoleren waardoor toepassing in (medische) voeding mogelijk wordt.

In dit project zal IMPP-1 uit verschillende gewassen vergeleken worden om de optimale vorm te bepalen. Verder zal het proces om IMPP-1 op te zuiveren verder worden geoptimaliseerd en zal effectiviteit van verschillende varianten van IMPP-1 worden vergeleken. Dit zijn essentiële stappen om na afloop van het huidige project in een klinische studie de effectiviteit van IMPP-1 te kunnen testen. Dergelijke klinische studies in ondervoede patiënten met een verminderde weerstand zijn essentieel alvorens IMPP-1 in (medische) voeding toegepast kan worden.

Deel dit bericht