FNDM-130059 | Gebruik van ectofosfatase in voeding

admin2013, Kernthema Gezond en Veilig, MIT-projecten, Project

Projecttitel: Gebruik van ectofosfatase in voeding
Projectnummer: FNDM-130059
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2013-2015
Projectpartners: TDI BV, Amrif BV, Chez Pascal BV


Samenvatting

Al meer dan 10 jaar wordt er veel onderzoek uitgevoerd naar alkalische fosfatase (AP), een lichaamseigen eiwit, als middel tegen ontstekingen. Naast preventief gebruik om complicaties bij operaties te voorkomen, wordt AP ook steeds meer als mogelijk middel gezien tegen chronische aandoeningen (zoals reuma, astma, Alzheimer) waarvan men steeds meer vermoedt dat ontstekingsreacties aan de bases liggen van het ontstaan of verergeren van deze aandoeningen.

AP wordt in deze situaties in principe direct in het lichaam ingebracht (in de bloedbaan).  Recent wordt er echter ook gekeken of AP (en andere ectofosfatases) ook oraal zou kunnen worden gebruikt, om hiermee ontstekingen in het maag-darm kanaal te behandelen.

Dit project wil zich richten op technologieën waarmee ectofosfatases in voeding kunnen gebruikt als middel om de gastro-intestinale gezondheid en daarmee ook de algehele gezondheid te verbeteren. Als voedingssupplement, maar m.n. ook als ingrediënt/additief in gewone en/of speciale gezondheidsvoeding. Dus niet zozeer als medisch product, maar als voeding om ontstekingsklachten te verminderen en chronische ziekten als reuma en Alzheimer te voorkomen of vertragen dan wel de klachten hiervan te verminderen.

Voor de ontwikkeling van de unieke en verstrekkende mogelijkheden van deze eiwitten in voeding richt dit project zich op de ontwikkeling van bescherming voor maagpassage, het aantonen van ontstekingsremmende werking in de darmen (en elders in het lichaam), de verwerking in voedingsproducten, en het reduceren van de prijs van de eiwitten door verbeterde isolatietechnieken.

Het project wordt uitgevoerd door 3 bedrijven: AMRIF BV (producent en ontwikkelaar van medicijnen op basis van AP), TDI BV (R&D bedrijf op het gebied van voedingsmiddeltechnologie en medische hulpmiddelen) en Chez Pascal BV (producent van innovatieve en gezonde voedingsproducenten).

Deel dit bericht