SIP-14001 | Biorefinery for raw material availabillity and flexibillity

admin2015, Kernthema Circulair, Project, SIP-projecten, Voorbeeldproject

Projecttitel: Biorefinery for raw material availabillity and flexibillity
Projectnummer: SIP-14001
Kernthema: Circulair
Looptijd: 2015-2017
Budget publiek: € 400.000
Budget privaat: € 250.000
Projectleider: Jacco van Haveren
Betrokken partijen: Avantium, Covestro, Klueber, Beckers, Johnson Matthey, Transfuran Chemicals, TNO en Wageningen Research


Samenvatting

Wat is er aan de hand?
De economie draait voor een zeer belangrijk deel op fossiele grondstoffen. De opwarming van het klimaat en het opraken van aardolie en aardgas zorgen ervoor dat we op zoek moeten naar alternatieven. Rest- en zijstromen uit de agrarische sector zijn daarbij interessant: ze kunnen klimaatneutraal worden gebruikt, raken nooit op en zijn een interessante inkomstenbron.

Wat doet het project eraan?
Om de interessante stoffen uit de reststromen te winnen, moeten zogenaamde bioraffinageprocessen worden ingezet. In de afgelopen jaren is een aantal processen ontwikkeld die in principe ook economisch interessant zijn. In dit project worden de technologieën verder uitgewerkt tot op demo-schaal. Op deze schaal moet duidelijk worden of de economische beloftes inderdaad waar gemaakt kunnen worden in de praktijk.

Wat levert het project op?
Het project levert de sector mogelijkheden om eiwitten uit zijstromen van de aardappel-, groente- en eierindustrie te winnen. Daarnaast komen er milieuvriendelijke verwerkingstechnologieën voorhanden om waardevolle suikers voor de chemische sector te produceren.

Links:

Deel dit bericht