FNDH-130007 | Antioxidanten uit restproducten van de oreganoteelt

admin2013, Kernthema Circulair, MIT-projecten, Project

Projecttitel: Antioxidanten uit restproducten van de oreganoteelt
Projectnummer: FNDH-130007
Kernthema: Circulair
Looptijd: 2013-2014
Indiener: Feed Innovation Services, Ropapharm International


Samenvatting

Feed Innovation Services (FIS) en Ropapharm International, begeleid door subsidieadviesbureau ASQA Subsidies, onderzoeken de technische en economische haalbaarheid van de winning van hoogwaardige natuurlijke antioxidanten uit de restdelen van de oreganoplant in Nederland. In de industrie is het gebruikelijk om na destillatie van etherische oliën het overblijvende plantrestproduct niet meer te benutten voor winning van extra componenten die aanzienlijke waarde kunnen hebben. Het residuele plantmateriaal wordt veelal zonder extra waarde afgezet en een deel wordt als droog product verkocht voor een lage prijs.

Projectpartners denken dat een aantal waardevolle stoffen met functionele kenmerken teruggehaald kunnen worden uit het plantrestproduct van oreganoplanten. Er blijft hier een plantrestproduct over met een hoog aandeel aan fenolische verbindingen met een anti-oxidatieve werking. Deze stoffen zijn gelijkwaardig aan die van stof geïsoleerd uit oregano materiaal dat niet is blootgesteld aan stoomdestillatie.

In dit project wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de oreganoteelt in Nederland meer rendabel/winstgevend te maken door de antioxidanten uit de restproducten van de oreganoteelt te winnen en te vermarkten. Hiervoor wordt een marktanalyse uitgevoerd gericht op de toepassingsmogelijkheden van de antioxidanten en daarnaast wordt technische kennis verworven voor het kunnen winnen van antioxidanten uit de restproducten.

Deel dit bericht