AF-17202 | Plasma4Hygiene

Bert van Rees2018, Kernthema Slimme Technologie, Project, TKI-projecten

Projecttitel: Plasma4Hygiene
Projectnummer: AF-17202
Kernthema: Gezond & Veilig
Looptijd: 2018 – 2022
Budget publiek: € 1.156.000
Budget privaat: € 579.000
Projectleider: Masja Nierop Groot
Betrokken partijen: Baseclear, Bon Bon Partyservice, Catz International, De Poort van Kleef Utrecht, J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij, Marfo, Nedspice, McCormick Foods, Nutrilab, Qlip, R-Biopharm, Sodexo, Verstegen Spices & Sauces, Vinoscent, Wageningen University & Research


Wat is er aan de hand? Er is een groeiende vraag naar nieuwe conserveringsmethodes die wél de ziekte- en bederfverwekkers afdoden, maar sensorische eigenschappen en de gezonde inhoudsstoffen intact laten. Plasmatechnologie is een methode die in diverse schakels in de voedselproductieketen micro-organismen op een milde wijze zou kunnen inactiveren.

Wat doet het project eraan? Dit project heeft als doel om een toepassing van plasmatechnologie als milde oppervlakte-ontsmettingsmethode in de voedselproductieketen te versnellen door de ontwikkelingen van een aantal toepassingen op producten op demonstratie-apparatuur. Plasmatechnologie wordt al in verschillende industriële sectoren toegepast. Momenteel zijn nog geen industrieel toepasbare toepassingen in de levensmiddelenindustrie in gebruik. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een gebrek aan demonstratie-apparatuur, onvoldoende kennis van de effecten van plasma-behandeling op kwaliteit en nutritionele parameters van voedselproducten en onduidelijkheid over de toekomstige status van de technologie m.b.t. wettelijke toelating.

Wat levert het project op? Dankzij de langere houdbaarheid wordt verspilling in de gehele keten verminderd, waarmee deze PPS bijdraagt aan een duurzamere samenleving. Plasmatechnologie biedt een residuvrije ontsmettingsmethode en de reductie van chemicaliëngebruik kan bijdragen aan het verlagen van milieubelasting en gezondheidsrisico’s voor de mens.

Link:
Rapportage 2018

 

Deel dit bericht