Projecttitel: Effect of spatial distribution of fat droplets on oral processing behaviour and dynamic sensory perception of gelled foods
Projectnummer: NWO-15016
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2016 – 2020
Budget: € 250.000
Projectleider: Elke Scholten
Projectpartners: FrieslandCampina, Fromageries Bel,TiFN, Unilever, Wageningen University & Research
Samenvatting
Met de voedselstructuur kun je ervaringen manipuleren en producten lekkerder maken. Een manier is het product inhomogeen maken, bijvoorbeeld door vetdruppels anders te verdelen in een gel. Deze druppels laten het gel breken, zoals bij kaas, en beïnvloeden het gedrag van het product tijdens het kauwen.
Dit project onderzoekt hoe druppelverdeling de geleigenschappen beïnvloedt, zoals gelsterkte en breukeigenschappen. Hoe bepalen deze geleigenschappen hoe consumenten deze producten eten, welke sensorische eigenschappen spelen hierbij een rol? Kunnen mensen die inhomogeniteit voelen en hoe groot moeten die druppels dan zijn? Doel is levensmiddelen helpen ontwikkelen met bijvoorbeeld minder vet, minder calorieën, of met een beter mondgevoel.
Deel dit bericht