AF-EU-18045 | URBIOFIN

Bert van ReesEU-projecten, Project

Projecttitel: URBIOFIN
Projectnummer: AF-EU-18045
Missie: Kringlooplandbouw
Looptijd: 2017- 2021
Projectleider: Hans Mooibroek
Kennisinstelling: Wageningen University & Research
Betrokken partijen: Industrias Mecánicas Alcudia S.A., AINIA, Urbaser S.A., Biomasa Peninsular, Universidad de Valladolid, Exergy Ltd., Novozymes, G.I. Dynamics B.V., Wageningen Food & Biobased Research, Centro de Investigaciones Energéticas,Medioambientales y Tecnológicas, IRIS Advanced Engineering Ltd., Nature Plast, IRIAF, CLUSTER Bioeconomy, SES STEFANY EMBALLAGES SERVICES, Association ofSMEsNATRUE ASBL


De demonstratie van een geïntegreerde innovatieve bioraffinage voor de transformatie van stedelijk vast afval in nieuwe biobased producten. Elke persoon in Europa produceert gemiddeld 500 kg gemeentelijk vast afval (MSW) per jaar. Ongeveer 50 procent hiervan is organisch afval, bestaande uit koolhydraten, eiwitten en lipiden, allemaal waardevolle grondstoffen voor het maken van waardevolle producten. Tot op heden is dit potentieel echter nog niet volledig benut. Het doel van het URBIOFIN-project is om de techno-economische en ecologische levensvatbaarheid aan te tonen van de omzetting van 10 ton per dag van de organische fractie van MSW in: 1) Chemische bouwstenen (bio-ethanol, vluchtige vetzuren, biogas), 2) biopolymeren (korte-en middellange keten polyhydroxyalkanoaten, composieten die verschillende PHA’s combineren), 3) Additieven (bio-etheen, van microalgen afgeleide biochemicaliën).

In nauwe samenwerking met 15 projectpartners waarvan enkele uit Nederland en gecoördineerd door IMECAL heeft Wageningen Food & Biobased Research in dit EU-BBI Demonstration Project als taak om vanuit de organische fractie van huishoudelijk afval, viaeen twee-stapsfermentatie, langere vetzuren te maken en vervolgens bioplastics (polyhydroxyalkanoaten/PHA’s). WFBR richt zich met name op de productie en toepassing van mcl-PHA’s die een veel breder scala aan toepassingen hebben dan de traditionele kort-keten PHA’s. Vervolgens zullen deze producten, alleen of in combinatie met andere biopolymeren zoals lignine, cellulose of PLA (polylactaat) worden gebruikt voor de ontwikkeling van allerlei materialen, coatings en surfactants voor de verpakkings-industrie, voor de cosmetica-industrie en als grondstof voor de chemische industrie.

Deel dit bericht