AgriFoodTop 2016

admin2016, Nieuws

Op 1 juni vond de jaarlijkse AgriFoodTop plaats, hét netwerkevenement voor de Nederlandse agrifoodsector. Thema dit jaar is ‘From science to business’. Wat gebeurt er op het gebied van (fundamenteel) onderzoek in de sector? Waarom is het ook voor MKB-ers interessant om te investeren in fundamenteel onderzoek? En welke praktijktoepassingen zien we nu al voortkomen uit fundamentele onderzoeksprojecten?

 

 

9.30 – 9.40 uur Welkom dagvoorzitter Kees de Gooijer
(Chief Inspiration Officer TKI Agri&Food)
9.40 – 10.00 Opening Jan van Rijsingen (lid topteam Topsector Agri&Food)
10.00 – 10.30 High Tech AgriFood Disruptions – Maarten Steinbuch
(Hoogleraar Control Systems Technology, TU Eindhoven)
10.30 – 11.00 Update Nationale Wetenschapsagenda – Rob Hamer
(Lid Stuurgroep NWA namens VNO-NCW)
11.00 – 11.30 Koffiepauze
11.30 – 13.00 Parallelsessies
Kennis voor duurzaamheid

De uitvoeringslijn duurzaamheid heeft de grondstofefficiëntie van vier grote ketens (zuivel, suiker, aardappelen en varkensvlees) in kaart gebracht. De resultaten van deze studie komen in deze sessie aan de orde.

moderator: Floor Uitterhoeve (FNLI)

Kennisontsluiting moeilijk van de grond

Hoe krijg je als MKB-er toegang tot de beste kennis? Hoe staan de kennisleveranciers hierin?

Food, Cognition & Behaviour

The first results from the NWO-programme Food Cognition a& Behaviour. How to stimulate the healthy choice? And what effect has nutrition of cognitive health?

  • Introduction to NWO and the programma Food, Cognition & Behaviour – Rob Heinsbroek (office head National Initiative Brain and Cognition)
  • Food2Learn lessons learnt: A double-blind randomized controlled krill oil intervention study in healthy adolescents on learning, cognition, and behaviour – Dr. Renate de Groot (Chair Brain, Lifestyle, and Learning Program Faculty of Psychology and Educational Sciences, Open University) and Trygve Bergeland (Akerbiomarine, Norway)
  • B3: bacteria, brains and behaviour – Alejandro Arias Vásquez (Assistant Professor Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboud University Medical Centre Nijmegen)

moderator: Rob Heinsbroek

13.00 – 14.00 Lunch, bedrijvenmarkt
14.00 – 15.30 Parallelsessies
In de parallelsessies presenteren wetenschappers de laatste ontwikkelingen en laten bedrijven zien hoe zij inspelen op deze ontwikkelingen.
Meerwaarde uit bodem

  • Inleiding – Ruud Tijssens (Agrifi rm Group)
  • Meerwaarde uit de bodem – Wim van der Putten (NIOO-KNAW)
  • Behoud bodemvruchtbaarheid, een praktische benadering – Aaldrik Venhuizen (Agrifirm Plant)
  • Betere bodem door Biomassagewassen?! – Maarten Schrama (Universiteit van Leiden)
  • Aaltjesbeheersing met een bodemvriendelijke innovatie: NemaDecide Geo – Leendert Molendijk (Wageningen UR)
  • Bodem resetten – nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen – Henk Meints (Thatchtec)
  • Synthese en uitdagingen – Wim van der Putten

moderator: Ruud Tijssens

Immunology and Allergy

moderators: Joost van Neerven and Huub Savelkoul

Voedselverspilling aanpakken door ketensamenwerking

  • CARVE – Joost Snels (Wageningen UR)
  • Inzichten uit CARVE, TiFN en FUSIONS tot nu toe: ketendynamiek – Floor Uitterhoeve (FNLI)
  • Pilot: Slimmer bestellen in de zuivelketen
  • Discussie: ervaringen, lessons learned, vragen, belemmeringen
  • Wat zijn de belangrijkste actiepunten voor overheid, wetenschap en bedrijfsleven?

moderatoren: Joost Snels en Floor Uitterhoeve

Unravelling the biology behind percievable consumer benefits

  • Introduction – Rolf Bos (TiFN)
  • Data landscape of NL – Marijana Radonjic (EdgeLeap)
  • Data & Open science – Bernard Mons
  • Data @ work – Shaji Krishnan (TNO)
  • Percievable consumer benefi ts – Rolf Bos

moderator: Rolf Bos

Improvement of product and process quality by structure

  • Cool blending: a breakthrough technology in spreads manufacturing – Jo Janssen (Vlaardingen)
    From the science of oil structuring by proteins to replacement of saturated fats – Elke Scholten (Wageningen UR)
    From the science of structuring protein systems to business in sustainable meat analogues – Atze Jan van der Goot (Wageningen UR)

moderator: Ronald Visschers (TNO)

15.30 – 16.00 Theepauze
16.00 – 16.45 Finale Ecotrophelia.
HBO- en WO-studententeams presenteren hun concepten voor nieuwe voedingsmiddelen.
Het winnende team mag naar de Europese finale in Parijs
16.45 – 18.00 Borrel, bedrijvenmarkt

 

Locatie Hotel de Wageningsche Berg 
Generaal Foulkesweg 96, 6703 DS Wageningen

Tijdens de bedrijvenmarkt kon u ontdekken hoe u optimaal kan profiteren van de activiteiten van de Topsector Agri & Food en hoe andere bedrijven met steun van de Topsector werken aan nieuwe producten en processen.

Deelnemers bedrijvenmarkt:

5D Connections
CAT-AgroFood Shared Research Facilities Wageningen UR.
Food & Business Knowledge Platform
MIKROcentrum Eindhoven
Oost NV
RS Vision Expo BV
TOP
Uitvoeringslijn Duurzaamheid
Unipartners Wageningen
Wageningen Academy
Wageningen UR , AFSG- FBR
Winclove B.V.

Deel dit bericht