NWO-15019 | Environmental modulation of Lactococcus lactis proteome dynamics and its impact in cheese

admin2016, Kernthema Gezond en Veilig, NWO-projecten, Project

Projecttitel: Environmental modulation of Lactococcus lactis proteome dynamics and its impact in cheese
Projectnummer: NWO-15019
Kernthema: Gezond en Veilig
Looptijd: 2016 – 2020
Budget: € 250.000
Projectleider: Michiel Kleerebezem
Projectpartners: FrieslandCampina , CSK food enrichment, Wageningen University & Research


Samenvatting

Afbraak, aanmaak en vernieuwing van het eiwitrepertoire bepaalt de ‘fitheid’ van een micro-organisme onder specifieke omstandigheden. Dit project gaat de eiwit synthese en turn-over in Lactococcus lactis meten en modelleren onder verschillende condities met behulp van proteomics.

De onderzoekers richten zich vooral op de regulatie van enzymen en metabole routes betrokken bij smaakvorming in kaas. We onderzoeken in (miniatuur) kaasproeven de consequenties van veranderingen in die routes door externe condities. Dit project wil de regulatie van eiwit synthese en turn-over onder veranderende condities beter begrijpen en zo de industriële kaasproductie verbeteren.

Deel dit bericht