€ 10 miljoen vanuit topsectoren voor uitvoering Nationaal Preventieakkoord

Bert van ReesNieuws

Op 23 november hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een breed scala aan organisaties het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. Doel van het akkoord is de volksgezondheid in Nederland te verbeteren door middel van preventie. Om de doelen uit het akkoord te halen, zetten de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen gezamenlijk € 10 miljoen in voor innovatieprojecten op het gebied van bestrijding van overgewicht en bevordering van gezondheid.

Het Nationaal Preventieakkoord bestaat uit drie deelakkoorden: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Bij het deelakkoord overgewicht waren tal van organisaties uit de agrifood- en tuinbouwsector betrokken. Onder andere brancheorganisaties zoals GroentenFruit Huis, FNLI, de zorgverzekeraars, sportorganisaties als NOC*NSF en gezondheidsinstellingen kwamen overeen gezamenlijk de schouders te zetten onder preventie en terugdringing van overgewicht.

De topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen zetten in 2019 minimaal €10 miljoen aan publieke middelen in voor de uitvoering van het Nationaal Preventieakkoord. Daarbij gaat het om financiële steun aan nieuwe innovatieprojecten gericht op ontwikkeling van gezonde voedingsproducten (minder zout, suiker, vet, meer vezels) en onderzoek naar interventies gericht op het maken van gezonde keuzes (persoonlijke voedingsadviezen, aantrekkelijk aanbod van gezonde producten, inclusief groenten en fruit) en een gezonde groene leefomgeving krijgen prioriteit. Bedrijven uit de land- en tuinbouw, levensmiddelenindustrie, retail, catering, horeca, ICT en technologie investeren een zelfde bedrag.

Voeding en gezondheid is altijd al een belangrijk thema voor beide topsectoren geweest. Binnen de Topsector Agri & Food werken bedrijven en kennisinstellingen in tal van projecten samen aan de ontwikkeling van gezondere producten en aan methodes om een gezonde levensstijl te stimuleren. Ook binnen de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen wordt in verschillende projecten aandacht besteed aan gezonde voeding en de rol van groen in een gezonde leefomgeving.

Deel dit bericht