RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Bert van ReesNieuws

In 2022 start het RIVM met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Hiermee wil het ministerie van VWS fabrikanten extra aanmoedigen om de samenstelling van hun voedingsmiddelen te verbeteren. Het RIVM ontwikkelde samen met het Voedingscentrum en de HAS Hogeschool criteria om die verbeteringen stap voor stap te realiseren. De komende jaren wordt de verandering in de samenstelling gemonitord.

De NAPV Nationale Aanpak Productverbetering is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Daarin is afgesproken dat het makkelijker moet worden voor mensen om te kiezen voor gezonde voeding. Dit omdat de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Naast het verbeteren van voedingsmiddelen is en blijft het belangrijk dat mensen zelf ook bewust gezonde keuzes maken. De Schijf van Vijf en een voedselkeuzelogo als de Nutri-Score kunnen daarbij helpen.

Doel van het ministerie van VWS is dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste qua hoeveelheid voedingsstoffen. Om dit te bereiken, is het de bedoeling om verbeteringen die eerder zijn afgesproken, te versnellen en uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen.

Meer info

Deel dit bericht