Projectresultaten gepresenteerd in eerste serie projectenschouwen

Bert van ReesNieuws

In februari werden in vier bijeenkomsten een aantal projecten van de topsector gepresenteerd in een zogenaamde projectenschouw. In de projectschouwen wordt een selectie van projecten uit vier kernthema’s (Consument & Maatschappij, Circulair, Klimaatneutraal en Gezond & Veilig) uit de nieuwe kennis- en innovatieagenda gepresenteerd. Het vijfde kernthema (Slimme Technologie) wordt op een later moment gepresenteerd. In de bijeenkomsten kregen onderzoekers en ondernemers de laatste ontwikkelingen gepresenteerd en werd gediscussieerd over de toepasbaarheid van de resultaten van de projecten.

Op 22 februari werd de projectenschouw voor het kernthema Gezond & Veilig georganiseerd. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen Research) presenteerde de laatste ontwikkelingen in het PPS-project waarin onderzocht wordt of er voedselveiligheidsissues kleven aan de kweek van insecten voor voeder- en voedseltoepassingen. Van der Fels: ‘Op dit moment worden in Nederland insecten gekweekt door voer te gebruiken met het certificaat GMP+. Indien insecten voor voeder toepassingen worden gekweekt, is dit economisch vaak niet rendabel, en zijn ook andere voersoorten nodig. In dit project onderzoeken we of er microbiologische en chemische risico’s kleven aan een aantal grondstofsoorten. Uit de eerste resultaten blijkt dat insecten niet belemmerd worden door de aanwezigheid van mycotoxines in het voer en dat ze het ook niet ophopen. Afgelopen jaar zijn experimenten opgezet om te onderzoeken of insecten veilig gekweekt kunnen worden met retourproducten uit de retail. Binnenkort worden daar de eerste resultaten van bekend.

In een ander project onderzoekt Nutricia samen met de Hogeschool van Amsterdam, TNO, Tromp Medical en Vialente Dietheek, hoe je oudere obese diabetespatiënten kunt laten afvallen zonder spiermassa te verliezen. Robert Memelink (Hogeschool van Amsterdam): ‘Juist voor oudere diabetespatiënten is afvallen een lastige opgave. Diabetes vraagt om een gebalanceerd dieet. Voor ouderen komt daar ook nog bij dat afvallen vaak een afname van spiermassa betekent. We hebben een afvalprogramma ontwikkeld waarbij de ouderen weer in beweging komen, vooral door middel van krachtoefeningen, en waarbij zij een persoonlijk voedingsadvies krijgen om minder te eten. ’De vraag was of het tegelijkertijd nemen van een proteïnedrankje bovenop dit programma het verlies van spiermassa zou tegengaan. De resultaten van eerder onderzoek bij obese ouderen waren bemoedigend en nu is het afwachten hoe de resultaten in deze studie uitpakken. Het team hoopt in september tijdens een internationale conferentie de eerste belangrijke bevindingen te presenteren. De resultaten zullen al snel gebruikt worden binnen de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast wordt binnen het consortium nagedacht hoe de resultaten te vertalen zijn voor gebruik in de praktijk door zorgverzekeraars, diëtisten en fysiotherapeuten.

Deel dit bericht