Onderzoek naar effect tarwe op welbevinden

adminNieuws

Onderzoek wijst uit dat hooguit 1,5% van de Nederlandse bevolking ernstige darmschade oploopt bij het eten van tarweproducten. Toch is er een veel grotere groep die zich beter zegt te voelen als ze geen tarwe eten. Een door TKI Agri & Food gefinancierd project onderzoekt de komende drie jaar of tarwe daadwerkelijk een effect heeft op het welbevinden van deze groep.

In het project krijgt een groep consumenten met prikkelbare darmklachten brood geserveerd dat van verschillende teeltmethodes (biologisch versus regulier) afkomstig is en verschillende gistingstijden heeft gehad. Door het welbevinden van de consumenten te meten (stofwisseling in de darm, bloedsamenstelling en het voorkomen van darmklachten) hoopt het projectteam inzicht te krijgen of er daadwerkelijk een verband tussen tarweconsumptie en darmklachten is. In het project wordt ook onderzocht wat het effect van industriële bewerkingen op de glutensamenstelling in de broden is.

Het project, getiteld War on Wheat, wordt uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, het Nederlands Bakkerij Centrum, Wageningen Universiteit, Rothamsted Research (Engeland) en International Association for Cereal Science and Technology (Oostenrijk).

Meer info is onder andere te vinden in een artikel van De Limburger

Twee regio’s hebben inmiddels voorlichtingsbijeenkomsten gepland. De bijeenkomst van Oost is gekoppeld aan de openstelling van OP Oost en is op 16 februari. Zuid-Holland heeft voor 15 maart een voorlichtingsbijeenkomst gepland.

Deel dit bericht