NWO-project richt zich op optimalisatie fermentatie plantaardige eiwitten

Bert van ReesNieuws

Zeven onderzoeksconsortia hebben van NWO in totaal 35 miljoen euro gekregen voor onderzoek naar technologische innovaties die antwoorden geven op maatschappelijke uitdagingen. Eén van deze Perspectief-projecten richt zich op smakelijkere plantaardige voeding. Fermentatie is een veelbelovende techniek om de smaak, textuur en voedingswaarde van plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld zuivel en vlees te verbeteren. Nu is dit nog vaak gebaseerd op trial and error. Het FERMI-project gaat de voorspelbaarheid van fermentatieprocessen verbeteren om zo gericht de optimale productiemethode te vinden voor smaakvolle, gezonde en duurzame plantgebaseerde voedingsmiddelen. Met het project is een budget gemoeid van 5,3 miljoen euro en heeft een looptijd van 6 jaar.

Perspectief is een programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gefinancierd door het ministerie van EZK. Het programma daagt onderzoekers uit om brede, discipline overstijgende consortia te vormen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden voor onderzoek gericht op maatschappelijke uitdagingen en de sleuteltechnologieën. Samen werken ze aan technologische innovaties met maatschappelijke impact en het creëren van economische kansen voor Nederland. Daarmee leveren de projecten een bijdrage aan het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid van het ministerie van EZK.

Meer informatie

Deel dit bericht