Mondiaal centrum voor voedselinnovatie komt naar Nederland

Bert van ReesNieuws

Nederland gaat het centrum vormen voor wereldwijde voedselinnovatie met het Global Coordinating Secretariat (GCS) in Wageningen. Dat maakte premier Rutte tijdens een digitale bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) bekend. Het GCS maakt onderdeel uit van het voedselsysteeminitiatief van het WEF om innovaties en nieuwe technologieën in de voedselketen aan te jagen die bijdragen aan de mondiale voedselzekerheid. Het GCS stuurt vanuit Nederland de verdere ontwikkeling van de wereldwijde regionale voedselinnovatie hubs aan waaronder de Europese hub in Food Valley Wageningen.

Om de manier waarop we voedsel produceren en consumeren te veranderen zijn wereldwijd schaalbare innovaties nodig die passen bij de regionale omstandigheden. De regionale Food hubs spelen daarbij een cruciale rol door boeren, bedrijven, wetenschappers en (andere) partijen uit de voedselketen bij elkaar te brengen om innovaties en bedrijfs- en verdienmodellen te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem. Er zijn hubs opgezet in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. FoodValley is sinds november aangesteld als de Europese Food Hub aan de wereldwijde tafels.

Global Coordinating Secretariat
Het kabinet en ontwikkelmaatschappij Oost NL ondersteunen het GCS financieel en met het vormen van een klein kernteam. Het GCS zal de regionale hubs helpen met opschalen, nieuwe regionale hubs aanjagen en werken aan wereldwijde partnerschappen voor innovatie. Zo zorgen zij er samen voor dat kennis en innovatie voor een gezond en duurzaam voedselsysteem beter verspreid worden over de wereld.

Deel dit bericht