Kleinschalige maar hoogwaardige voedselverwerking met FOX

Bert van ReesNieuws

Het nieuwe EU-project FOX ontwikkelt kleine, mobiele voedselverwerkingsunits. Met deze units kunnen agrariërs en ondernemers ter plekke hun producten verder verwerken, met belangrijke voordelen voor het milieu én de omgeving.

In het EU-project participeert Wageningen University & Research met financiële steun van de Topsector. Ook EFFoST, FoodTech Brainport en de bedrijven Van Rijsingen Ingredients en Hutten nemen deel in het project.

De gedachte is dat door lokaal groente en fruit te verwerken er nieuwe kansen ontstaan voor regionale ketens. Tegelijkertijd biedt het kansen om het contact tussen boeren en consumenten te verbeteren doordat de boeren hun producten rechtstreeks kunnen afzetten in de lokale gemeenschap.

Bij de ontwikkeling van de voedselverwerkingsunits staat duurzaamheid centraal. Energieverbruik wordt beperkt tot een minimum en de producten worden met milde technologieën verwerkt. Zo wordt gedroogd bij lage temperaturen en worden milde conserveringstechnieken toegepast.

FOX is in juni gestart en wordt in november 2023 afgerond met de oplevering van 3 mobiele units.

Meer informatie

Deel dit bericht