HAS Hogeschool en Food Tech Brainport werken samen aan expertisecentrum sustainable food processing

Bert van ReesNieuws

In december bekrachtigden HAS Hogeschool en Food Tech Brainport het partnerschap om samen te werken aan een expertisecentrum voor sustainable food processing. Het lectoraat Duurzaam Produceren in de agrofoodsector van HAS Hogeschool en Food Tech Brainport in Helmond tekenden de samenwerkingsovereenkomst om de komende 4 jaar samen dit expertisecentrum voor het MKB(+) op te zetten. Het expertisecentrum richt zich op het terugdringen van voedselverspilling en zet zich in om bij- en reststromen te benutten door milde conserverings- en scheidingstechnologieën.

Jos de Boer, directeur Food Tech Brainport: “Zowel Food Tech Brainport als HAS Hogeschool werken aan ons voedsel van vandaag én morgen. De student en lector schouder aan schouder met de ondernemer en politicus maken bij ons het verschil op het gebied van gezonde voeding en efficiënte voedselverwerking. Met de kennis vanuit de HAS en de lab-, demo-, en productiefaciliteiten bij Food Tech Brainport kunnen we nog meer toegevoegde waarde leveren aan bedrijven die hun processen willen optimaliseren en de kwaliteit van hun product willen verhogen.”

Een belangrijke onderzoekslijn van het HAS-lectoraat Duurzaam Produceren is het verduurzamen van voedselproductieprocessen. Hierin gaan het lectoraat en Food Tech Brainport nu samen optrekken in een fieldlab. “We richten ons daarbij op langlopende programmalijnen”, zegt Elies Lemkes-Straver, lector Duurzaam Produceren: “Studenten spelen een belangrijke rol in het onderzoek: onze ambitie is dat er in het fieldlab jaarlijks 4 stages, 2 projecten en 4 beroepsopdrachten draaien in opdracht van bedrijven. De faciliteiten en infrastructuur in Foodtech Brainport bieden een unieke basis om deze beroepsopdrachten te kunnen uitvoeren.”

Deel dit bericht