Groenpact Impactprijs naar biodiversiteit, waterstoftrekker, evacuatietool en hippotainer

Bert van ReesNieuws

Op 3 juni is bekend gemaakt wie de winnaars waren van de Groenpact Impactprijs 2024. “Wat een mooie en vooral ook veelzijdige projecten zijn er genomineerd voor de Groenpact Impactprijs. Echt heel gaaf dat studenten en leerlingen hiermee bezig zijn en op dit niveau!” Aldus Sterrin Smalbrugge, die dit jaar de winnaars bekend mocht maken. De bekende ecologe was de speciale gast op het event van de prijsuitreiking.

In de categorie VMBO won Yuverta Ottoland met het project Bodembiodiversiteit en wormentelling. In de Donkse Laagten in de Alblasserwaard kon meer ruimte gemaakt worden voor planten, insecten en weidevogels. De bemesting van het land heeft hier een groot effect op. Samen met veehouders zijn natuur en landbouw meer in evenwicht gebracht.

Bij de MBO-inzenders won Aventus met de Solis Waterstof Trekker. De studenten van Aventus bedachten een manier om diesel aangedreven trekkers om te bouwen naar zero emissie. Een grote sprong vooruit voor de landbouwindustrie.

HAS Green Academy won van de HBO-inzendingen met het project Vee evacuaties bij noodsituaties. Met het veranderende klimaat neemt de kans op extreem weer toe. En daarmee ook op een dijkdoorbraak. De draaiboeken voor eventuele evacuaties van bewoners liggen klaar. Maar hoe doen we dat met de veestapel? De studenten van de HAS green academy bedachten een plan en hielpen bij de ontwikkeling van een tool waarmee evacuatie van vee makkelijker wordt.

Binnen het universitair onderwijs won het project Hippotainer, een draagbare verticale kas. In deze container kan groente groeien in tijden van teruglopende bodemgezondheid en watertekorten. De Hippotainer wordt nu gebruikt in Oekraïne door mensen die door de bezetting intern op de vlucht moesten.

Deel dit bericht