Gerda Feunekes nieuwe Captain of Science Topsector Agri & Food

Bert van ReesNieuws

Gerda Feunekes is door Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science in het Topteam Agri&Food. Zij is sinds januari 2023 Algemeen Directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) van Wageningen University & Research (WUR).

Gerda Feunekes leidde van 2014 tot en met 2022 het Voedingscentrum. De focus lag op het motiveren van individuen om gezonde en duurzame keuzes te maken én het inrichten van de omgeving zodat de gewenste keus vanzelfsprekend en bereikbaar is voor iedereen. Zij was voorzitter van de European Public Health Nutrition Alliance waarin de Europese voedingscentra verenigd zijn. Daarvoor werkte zij bij Unilever, eerst deed ze als Consumer Scientist onderzoek naar vitaliteit, daarna was zij als Global Nutrition & Health Director verantwoordelijk voor onder andere zoutverlaging. Gerda Feunekes is afgestudeerd als voedingskundige aan Wageningen Universiteit en is daar gepromoveerd.

Ze heeft zitting in meerdere relevante besturen in de wereld van agrifood, waaronder: raad van toezicht Next Food Collective, boegbeeld van de NWA Route Duurzame transitie van veilig en gezond voedsel, bestuur De Week van Ons Eten, programmaraad groeifondsprogramma BioBased Circular, raad van toezicht EWUU Institute of Preventive Health en bestuur Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.

Publiek private samenwerking en innovatie stimuleren

Feunekes: ‘Nederland is een van de wereldleiders in innovatie in agrifood. Het is ook een belangrijke pijler van onze kenniseconomie. Als Captain of Science wil ik bijdragen aan het versterken van de verbinding tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden om zo onze impact te vergroten.’ Gerda Feunekes neemt de functie over van Jack van der Vorst, Algemeen Directeur van de Social Sciences Group van WUR. Jack van der Vorst heeft zich vanaf 2020 ingezet voor de Topsector Agri & Food om de innovatiekracht van de agrifoodsector te vergroten door de samenwerking tussen bèta- en gamma-wetenschappers, kennisinstellingen, bedrijven en overheid te vergroten.

Een gezond en duurzaam voedselsysteem

Dirk Duijzer, Boegbeeld van de Topsector Agri & Food: ‘Wij zijn als Topteam enthousiast over de komst van Gerda Feunekes. Zij brengt een schat aan ervaring mee die ons zal helpen om de wetenschappelijke en innovatieve samenwerking tussen verschillende partijen in de agrifood sector en met andere sectoren te versterken en economische en maatschappelijke impact verder te vergroten’.

Deel dit bericht