Foodvalley NL wordt leidende Europese Hub in Food Innovation Hubs-netwerk ondersteund door World Economic Forum en partners

Bert van ReesNieuws

Foodvalley NL wordt de leidende Europese Hub in een nieuw, wereldwijd netwerk van Food Innovation Hubs dat wordt gekatalyseerd en ondersteund in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. De samenwerking is maandag 23 november officieel aangekondigd, in een pre-event in aanloop naar de VN-top over voedselsystemen in 2021.

Het World Economic Forum
Het World Economic Forum, dat zich inzet voor het verbeteren van de toestand van de wereld, is dé Internationale Organisatie voor Publiek-private Samenwerking. Het forum betrekt vooraanstaande politieke, zakelijke en andere leiders van de samenleving bij het vormgeven van mondiale, regionale en industriële agenda’s.

Duurzaam voedselsysteem
De transformatie van voedselsystemen vereist een fundamentele verandering in hoe ons voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd. Technologische innovatie biedt een belangrijke kans om deze transformatieagenda mogelijk te maken en te versnellen, zodat we de ambitieuze doelstellingen om te komen tot duurzame, inclusieve, efficiënte, voedzame en gezonde voedselsystemen behalen. Deze uitgangspunten vormen ook de basis van het missie gedreven topsectoren en innovatie beleid op het thema landbouw-water-voedsel, inclusief de inzet van de Topsector Agri & Food.

Dat is ook de reden dat de topsector Agri&Food deze internationale innovatie-samenwerking ondersteunt en toegezegd heeft om nauw betrokken te zijn bij de verdere uitwerking.

Het EU Food Innovation Hubs-initiatief verbindt degenen die technologie en innovaties nodig hebben met degenen die het ontwikkelen en degenen die het kunnen financieren en opschalen, over traditionele grenzen heen. Het doel is om oplossingen te bieden waarmee systeemproblemen aangepakt kunnen worden. Het wereldwijd netwerk van voedselinnovatie hubs kan een belangrijke sleutel zijn tot het versnellen van de innovatie die nodig is voor de transitie naar efficiënte, inclusieve, duurzame, voedzame en gezonde voedselsystemen

Het initiatief is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; het ministerie van Economische Zaken en Klimaat; provincie Gelderland; Oost NL; Unilever, Koninklijke DSM; Rabobank en Wageningen University & Research.

Deel dit bericht