Europa’s grootste biomassaproeftuin staat in Emmen

Bert van ReesNieuws

In Emmen staat Europa’s grootste proeftuin voor de ontwikkeling van toepassingen van biogrondstoffen. De faciliteiten staan bij Milling Company Europe (MCE), een start-up die een veevoerfabriek in Emmen heeft omgebouwd om reststromen uit de landbouw tot nieuwe grondstoffen en producten te verwerken.

De omgebouwde fabriek kan zo’n 200.000 ton biogrondstoffen per jaar verwerken. MCE gebruikt een belangrijk deel van deze capaciteit voor de productie van pellets uit reststromen die biovergisters sneller en efficiënter maken. Ook produceren ze bodemverbeteraars die in korrelvorm verspreid worden over de akkers. Daarnaast werkt het bedrijf aan verschillende andere producten en biedt het collega-ondernemers de gelegenheid om nieuwe vindingen te ontwikkelen en te op te schalen tot demonstratieniveau, waarbij in een latere fase ook de productie verzorgd kan worden. MCE is daarmee de grootste biomassaproeftuin van Europa geworden.

Vanuit de Topsector Agri & Food is innovatiemakelaar Mark Kats betrokken bij de ontwikkelingen. Hij heeft onder andere contacten gelegd met mogelijke samenwerkingspartners. Ook werkt hij, vanwege de unieke proeftuinfaciliteiten, aan een inbedding van MCE in de onderzoeksinfrastructuur van Noord-Nederland om zo de valorisatie van reststromen in Nederland een extra impuls te geven.

Deel dit bericht