Dutch Food Week geopend

Bert van ReesNieuws

Commissaris van de Koning in Gelderland John Berends gaf het startsein voor de vijfde editie van Dutch Food Week in het World Food Center te Ede. Samen met Marit van Egmond en Marjolijn Sonnema, beiden lid van het Topteam Agri & Food, opende hij de week waarin heel Nederland in het teken staat van voedsel, voedselproductie en voedselinnovatie.

Dutch Food Week wordt geopend met een expositie van Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg. Gewapend met camera en de vraag ‘Wat eten we?’ trok hij door Nederland. De expositie, vrije toegang, is nog tot en met 16 oktober te bezoeken op het terrein van het World Food Center in Ede. Tijdens Dutch Food Week, van 5 tot en met 16 oktober, deelt de drijvende kracht achter onze internationaal gerenommeerde voedselsector haar kennis en kunde met iedereen in Nederland. Boeren, tuinders, koks, wetenschappers, artsen, supermarkten, ondernemers, onderwijs en overheid laten ons zien: wat eten we nu precies? Marit van Egmond, lid van het Topteam Agri & Food en CEO Albert Heijn: “De foodsector is een heel dynamische sector. Ontwikkelingen van producten, winkels en nieuwe innovaties spelen een grote rol. We zien dat transparantie en duurzaamheid voor mens, dier en milieu in de voedselketen steeds meer een harde eis wordt. Tijdens Dutch Food Week ga je als bezoeker op onderzoek uit en krijg je een kijkje in de keuken van de gehele sector.”

Dutch Food Week Expositie
De week wordt geopend met een expositie van de Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg op het terrein van het World Food Center in Ede. Hij portretteerde een studentenhuis, een boerengezin, een foodblogger en andere huishoudens tijdens het avondeten. De afgebeelde gerechten zijn door Wageningen University & Research voorzien van feiten en cijfers over ons eten. Het ministerie van LNV is medeorganisator van deze week en ziet dit als een prachtige manier om boer en burger meer met elkaar in contact te laten komen en Nederland te laten zien waar lekker en goed eten vandaan komt. Commissaris van de Koning John Berends over de locatie van de start van Dutch Food Week: “Food Valley is de proeftuin op het gebied van slim, innovatief en duurzaam voedsel. Het World Food Center neemt hier een belangrijke rol in, want voeding is zo belangrijk voor ons lichaam. Het is onze brandstof.”

Ook op andere plekken in Nederland ging Dutch Food Week van start; van ontbijten met de buren in Den Haag en Boergondisch koken met kinderen in Assen tot de Fokveedag in Hoornaar en het Groentesoepfestival in Almere. De open dag op de Dairy Campus in Leeuwarden bood bezoekers meer inzicht over de wetenschap rond melk. Op het innovatiebedrijf voor de melkveehouderij kreeg men antwoord op de vraag: welke innovaties zijn nodig om in de toekomst op duurzamere en efficiëntere wijze zuivel te produceren?

Tijdens Dutch Food Week van 5 t/m 16 oktober zijn er in het hele land proeverijen, workshops, lezingen, open dagen en vele andere evenementen rondom het thema ‘Wat eten we?’. Op 16 oktober wordt Dutch Food Week afgesloten met een internationaal event rond World Food Day.

Programma

 

Deel dit bericht