8 uur hacken voor meer vrouwen in techniek

Bert van ReesNieuws

Recent onderzoek bewijst het: meer vrouwen in techniek is een acute uitdaging. Slechts 14% van de technische beroepen wordt in Nederland uitgeoefend door vrouwen. De urgentie is hoog, het vraagstuk complex en veelzijdig. Tijdens de nationale hackathon Hacking Women into Tech bedachten 40 vrouwen én mannen acht innovatieve oplossingen om deze problematiek aan te pakken. Demissionair minister Ingrid van Engelshoven van OCW was erbij en sprak met de deelnemers en experts en droeg actief bij aan de oplossingen voor meer vrouwen in techniek.

De vernieuwende oplossingen die uit de intensieve hackathon kwamen waren uiteenlopend: van vrouwelijke tech influencers op social media tot de tech-oma, het lessenprogramma met rolmodellen op scholen, de bias game op scholen, het tv-programma ‘mannengezeik’, de One Day detox mindset process, de virtuele bril die je in de schoenen van je collega plaatst en nog veel meer. De acht teams eindigden na 8 uur hacken met een pitch aan een Dragon’s Den met nationale experts uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Na de pitch zijn de acht oplossingen direct gekoppeld aan financiering en partnerschappen van de aanwezige professionals en influencers tijdens het afsluitende high level event, zodat de ideeën daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden.

Klik hier voor de eventpagina op de Topsectoren-website voor een indruk van de hackathon, het werkbezoek van minister Van Engelshoven, en de pitches van de hackers tijdens de Dragons’ Den. Een video met de aftermovie is te vinden op YouTube en op Vimeo. Voor meer trends de keuze van vrouwen voor technische opleidingen en loopbanen, klik hier (onderzoek Techniekpact). Klik hier voor een overzicht van de acht doorbraken die de Hackers voor de Dragons’ Den hebben gepitcht

Deel dit bericht